Promocje

Nowości

Bestsellery

Tonik PHA 7% - Kwas Laktobionowy i Glukonolakton Tonik PHA 7% - Kwas Laktobionowy i  Glukonolakton

Idealny do każdego rodzaju cery wrażliwej, także z trądzikiem różowatym, która nie toleruje kosmetyków z mocnymi kwasami

17,00 zł

Kwas Hialuronowy 5% Żel - ekologiczny konserwant Kwas Hialuronowy 5% Żel - ekologiczny konserwant

Wypełnia zmarszczki, nawilża
Żel o najwyższym, profesjonalnym stężeniu czystego kwasu hialurono-
wego o 3 różnych cząsteczkach

13,40 zł 17,90 zł
  • promocja

Kompleks Peptydowy - skuteczna walka ze zmarszczkami Kompleks Peptydowy - skuteczna walka ze zmarszczkami

Redukuje każdy rodzaj zmarszczek, stymuluje produkcję kolagenu i naturalnego kwasu hialuronowego. Działa ujędrniająco i nawilżająco, poprawia owal twarzy. 

28,00 zł
  • nowość

Skoncentrowane Serum Punktowe na Zmarszczki - edycja limitowana Skoncentrowane Serum Punktowe na Zmarszczki - edycja limitowana

Aktywne serum na zmarszczki. Wypełnia zmarszczki mimiczne,  pod oczami oraz bruzdy

45,00 zł 48,00 zł
  • promocja
  • nowość

Adifill Peptide- wypełnij zmarszczki i powiększ biust własnym tłuszczem Adifill Peptide- wypełnij zmarszczki i powiększ biust własnym tłuszczem

Zwiększa ilość podskórnego tłuszczu wypełniając zmarszczki, bruzdy oraz powiększając biust i pośladki

27,00 zł

Niezmydlalna Frakcja Sojowa 60% steroli Niezmydlalna Frakcja Sojowa  60% steroli

Zwiększa produkcję kolagenu, działa przeciwzapalnie i antyandrogennie. Ogranicza przetłuszczanie skóry i pozostawia ją idealnie matową.

4,50 zł

Hydrolat z Kwiatu Kocanki Hydrolat z Kwiatu Kocanki

Zmniejsza zaczerwienie skóry, obkurcza naczynka, przyspiesza wchłanianie wylewów podskórnych. Zapobiega powstawaniu blizn

6,50 zł

Liposomowy Kompleks do Cery Naczynkowej - 4% Troxerutyny Liposomowy Kompleks do Cery Naczynkowej - 4% Troxerutyny

Aktywne składniki zamknięte w liposomach - wzmacniają naczynka, zmniejszają zaczerwieniania skóry, łagodzą trądzik różowaty

15,50 zł
  • nowość

Strona główna

Jeśli masz pytania napisz do nas: info@naturalissa.pl

Glukonolakton - łagodna alternatywa dla kwasów AHA

Kwasy Hydroksylowe
8.06
PLN
Glukonolakton - łagodna alternatywa dla kwasów AHA
Glukonolakton - łagodna alternatywa dla kwasów AHA 1 5
out_of_stock
Dostępność:
oczekujemy na dostawę
Cena: 8,06 zł
Cena netto: 6,55 zł



















Ilość:
szt.
Kod produktu:

45

  • Opis produktu
  • Opinie o produkcie (1)
  • Dane techniczne

Kwas PHA o działaniu złuszczającym i nawilżającym oraz silnie antyoksydacyjnym.  Nie uwrażliwia skóry na promieniowanie UV dlatego z powodzeniem może być stosowany przez cały rok*. Surowiec jest pozyskiwany z kukurydzy.


Działanie Glukonolaktonu:

• delikatnie złuszcza naskórek i wygładza skórę

• ma działanie przeciwtrądzikowe (patrz zakładka Dla dociekliwych), zwęża
  rozszerzone pory i oczyszcza z zaskórników

• jest łagodniejszy w działaniu od kwasów AHA

• odpowiedni nawet dla cer z trądzikiem różowatym i AZS, które nie tolerują
  kwasów AHA

• nawilża i wzmacnia barierę lipidową naskórka

• zmniejsza nadmierną keratynizację naskórka

• likwiduje gęsią skórkę

• działa jak antyoksydant

• chelatuje jony metali

• nie powoduje uwrażliwienia skóry na słońce

• spłyca drobne zmarszczki i linie, poprawia napięcie skóry

• wykazuje hamujący wpływ na proces fotostarzenia skóry

• przy zmianach trądzikowych w stężeniu 14% jest skuteczniejszy i lepiej 
  tolerowany od 5% nadtlenku benzoilu

• rozjaśnia przebarwienia i wyrównuje koloryt


Wskazania:

• trądzik

• rozszerzone pory

• zaskórniki

• pierwsze oznaki starzenia - zmarszczki, przebarwienia posłoneczne

• osłabiona bariera lipidowa

• cera dojrzała z tendencją do trądziku

• cera sucha, skłonna do odwodnienia

• gęsia skórka, nadmierna keratynizacja

• ochrona przeciwsłoneczna


Zastosowanie:

• toniki, żele i szybkie sera do twarzy

• kremy do twarzy

• lotiony i balsamy do ciała

• antyoksydacyjne toniki do ciała


Gluconalacton po rozpuszczeniu w fazie wodnej powoli hydrolizuje do kwasu glukonowego co powoduje bardzo znaczne obniżenie pH (w ciągu kilku godzin od wykonania kosmetyku i może powodować podrażnienia). Aby przyspieszyć reakcję hydrolizy należy gluconolacton rozpuszczać w fazie wodnej podgrzanej  do temperatury ok. 40oC  - dopiero wtedy regulować pH do poziomu 3,5-4,0 lub powyżej tej wartości w przypadku wyjątkowo wrażliwej cery. Można także  dodać substancję stabilizującą pH  w postaci mleczanu sodu.
 

 



DLA DOCIEKLIWYCH

Glukonolakton jest estrem kwasu D-glukonowego, który w młodej skórze powstaje z glukozy. Na potrzeby przemysłu kosmetycznego na ogół  jest pozyskiwany przez fermentację ziarna kukurydzy.

Składnik ten to wynik poszukiwań przez przemysł kosmetyczny łagodniejszych alternatywnych dla kwasów alfa-hydroksylowych, o równie skutecznym działaniu. Cząsteczki glukonolaktonu i kwasu glikolowego są podobnej budowy, jednak z tą różnicą, że glukonolakton ma molekułę większą, penetruje skórę wolniej i w mniejszym stopniu - stąd delikatniejsze działanie, brak pieczenia po aplikacji i podrażnień. W przeciwieństwie do AHA glukonolakton jest uznawany za bezpieczny nawet dla cer tak delikatnych jak atopowa, dotknięta trądzikiem różowatym, skłonna do podrażnień i pękających naczynek. Z powodzeniem może być stosowany także na okolice oczu czy usta.

Glukonolakton ma też zalety, których nie mają ani kwasy AHA, ani BHA. Będąc chelatorem wyłapuje jony metali ciężkich, hamując tym samym ich prooksydacyjne działanie. Zapobiega utlenianiu wrażliwych substancji porównywalnie z witaminą C i kwasem cytrynowym.

Wpływ przeciwtrądzikowy
Lotion z 14% glukonolaktonem jest skuteczniejszy w walce z trądzikiem niż 5% nadtlenek benzoilu. Jest też środkiem nie powodującym skutków ubocznych w postaci podrażnień czy działania prooksydacyjnego, co niestety czyni nadtlenek. Efekt przeciwtrądzikowy wynika z przeciwzapalnych i keratolitycznych właściwości glukonolaktonu.

Substancja nawilżająca i wzmacniająca barierę skórną
Glukonolakton zatrzymuje wodę w naskórku, a stopień nawilżenia skóry bywa porównywany z siłą działania gliceryny i glikolu propylenowego. W zdecydowany sposób wzmacnia barierę lipidową skóry. Testy przeprowadzono pod tym kątem 1997 roku i wykazały, że przy jednakowych stężeniach 8% kwasu glikolowego i glukonolaktonu, po 4 tygodniach stosowania emulsji 2 razy dziennie tylko ta druga chroniła skórę przed szkodliwym działaniem SLS, zmniejszając znacznie przeznaskórkową utratę wody (TEWL). Glukonolakton uszczelniając naskórek chroni także przed działaniem innych substancji drażniących. Stąd jest polecany nie tylko jako substancja złuszczająca dla wrażliwych cer, ale też leczenie wspomagające takich dolegliwości jak AZS czy rosacea. Przeprowadzono nawet specjalne testy, mające sprawdzić te założenia w praktyce. Jak się okazało po 12 tygodniach stosowania preparatów pielęgnacyjnych z glukonolaktonem, zdecydowana większość z 30 ochotniczek cierpiących na trądzik różowaty lub AZS uzyskała sporą poprawę parametrów skórnych - zmniejszenie wysuszenia, i zaczerwienienia, wygładzenie powierzchni skóry i ogólnie mniejszą podatność na podrażnienia.

 
Glukonolakton a promieniowanie słoneczne i fotostarzenie
W przeciwieństwie do kwasu glikolowego, który jest substancją wysoce uwrażliwiająca na UV, glukonolakton tego nie tylko nie powoduje, ale też wykazuje działanie ochronne. Badania opublikowane w Journal of Dermatologic Surgery wykazały, że chroni włókna elastyny i zapewnia aż do 50% ochrony przed promieniowaniem słonecznym. Działanie to zawdzięcza swoim właściwościom chelatującym i antyoksydacyjnym. W testach wykazano zmniejszenie objawów fotostarzenia skóry już po 6 tygodniach stosowania preparatu z glukonolaktonem. Zaobserwowano zwiększenie jędrności skóry, spłycenie drobnych zmarszczek, zmniejszenie szorstkości i przebarwień, a także wyraźne zwężenie porów. Średnią poprawę oceniono na 15-33% w zależności od rodzaju uszkodzenia skóry (mniejszą w przypadku przebarwień, większą jeśli chodzi o wygładzenie naskórka). Po 12 tygodniach zmierzono także jak zmieniła się głębokość zmarszczek i wyniki również były zadowalające - ponad 30% poprawy. Trzeba jednak pamiętać, że tak dobre rezultaty uzyskano przy dwukrotnej dziennej aplikacji przez 6-12 tygodni.


Źródła:
1. Materiały producenta
2. Gluconolactone
3. A comparative study of gluconolactone versus benzoyl peroxide in the treatment of acne
4. The Polyhydroxy Acid Gluconolactone Protects Against Ultraviolet Radiation in an In Vitro Model of
    Cutaneous Photoaging
5.Polyhydroxy Acids
6. Hydroxy Acid and Beyond - Barbara Green
7. Polyhydroxy Acids Promote Optimal Barrier Function


Gluconolacton można łączyć z:
   
   - wszystkimi hydrolatami
  
   - GA – zdecydowanie zwiększa działanie gluconolactonu
  
   - argininą – zmniejsza podrażnienia spowodowane niskim pH
  
   - płynnym i suchym ekstraktem z aloesu – zwiększa działanie
     przeciwtrądzikowe, przeciwzmarszczkowe
  
   - witaminą C (gluconolacton chelatuje metale chroniąc witaminę C przed 
     utlenianiem)
  
   - mocznikiem – dodatkowo nawilża, reguluje pH
  
   - mleczanem sodu – nawilża, reguluje pH
  
   - niacynamidem (przy ustaleniu pH na poziomie 4,0 lub wyższym)
  
   - gliceryną
  
   - pantenolem (przy ustaleniu pH na poziomie 4,0 lub wyższym)
  
   - kwasem migdałowym – zwiększa działanie przeciwtrądzikowe
  
   - kwasem salicylowym - zwiększa działanie przeciwtrądzikowe
  
   - zinc PCA - zwiększa działanie przeciwtrądzikowe
  
   - witamina A - działanie przeciwstarzeniowe
  
   - witamina E

Opinie o produkcie (1)

Iwona
9 grudnia 2013

Mam wrażliwą, naczynkową i łojotokową cerę. Efekty stosowania glukonolaktonu widać niemal od razu : rozjaśnienie i wygładzenie skóry, zwężenie i oczyszczenie porów. Nie bez znaczenia jest także cena produktu, konkurencyjna w stosunku do innych sklepów. Używam jako tonik, w stężeniu 5 % z mocznikiem. (Mleczan sodu niestety trochę mnie podrażnił.) Glukonolakton to jeden z najlepszych produktów, jakie stosowałam do tej pory! Polecam każdemu!


Dane techniczne

Skład INCI Gluconolactone
Ciężar właściwy/nasypowy 0,85g/ml
Zalecane stężenie 5-15%
Właściwości fizyczne drobny, biały proszek
. bez zapachu
. rozpuszczalny w wodzie
Przechowywanie w temp. pokojowej w szczelnie zamkniętych pojemnikach
Zalecenia techniczne optymalne pH: 3-4, cery wyjątkowo wrażliwe powyżej 4,0

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Sklep jest w trybie podglądu
Copyright Naturalissa 2014
Sklep internetowy Shoper.pl
Naturalissa surowce i półprodukty kosmetyczne
Sklep internetowy Shoper.pl