Wydłużony czas realizacji: 3-4 dni robocze

w dniach 6.06.2024 - 23.06.2024 (okres urlopowy)

Dziękujemy za wyrozumiałość ;-)

fx-phone
 
Masz Pytania? Napisz do nas: info@naturalissa.pl                                 
 
 

 

Kwas Migdałowy

Dostępność: duża ilość
Cena brutto: 11,00 zł 11.00
Cena netto: 8,94 zł





















ilość szt.

towar niedostępny

* - Pole wymagane
Ocena: 5
Producent: Naturalissa
Kod produktu: KMIG-205

Opis

Wstęp

Działanie Kwasu Migdałowego

Wskazania

Zastosowanie

DLA DOCIEKLIWYCH

 

Kwas Migdałowy jest jednym z kwasów AHA, odpowiednim dla cery wrażliwej, naczynkowej, czy tej ze skłonnościami do trądziku. Wykazuje delikatne działanie złuszczające, działa również antybakteryjnie oraz odmładzająco, poprzez ograniczanie wpływu promieniowania UV czy zmniejszanie widoczności przebarwień skórnych.

W wielu przypadkach, na przykład, jeśli Twoja cera jest zbyt delikatna, by móc wykonywać na niej peelingi mechaniczne, trzeba znaleźć dla nich mniej inwazyjną alternatywę. Jedną z nich są peelingi kwasowe. Mogą być one wykonywane w gabinetach kosmetycznych (jeśli są to silne kwasy) lub samodzielnie w domu, jako element pielęgnacji np. w formie serum czy toniku. Kwas Migdałowy idealnie sprawdzi się jako element codziennej pielęgnacji.

Działanie Kwasu Migdałowego:

• Łączy w sobie odmładzające i złuszczające działanie kwasów AHA z działaniem antybakteryjnym, rewitalizuje i wygładza skórę;

• Zmniejsza rozszerzone pory i zmiany trądzikowe, będąc jednocześnie delikatniejszym dla naczynkowych, skłonnych do podrażnień cer niż kwas  glikolowy; dla wzmocnienia efektu można go łączyć z kwasem salicylowym;

• Działa silnie przeciwbakteryjnie i odkażająco;

• Niweluje nadmierną keratynizację naskórka;

• Rozjaśnia i poprawia koloryt skóry;

• W formie okresowych peelingów jest skuteczny przeciwko przebarwieniom;

• Zmniejsza objawy fotostarzenia skóry (drobne zmarszczki, nieregularne przebarwienia i utratę jędrności) porównywalnie z 10% roztworem kwasu glikolowego;

• Stosowany w formie 10% preparatu w czasie 2-4 tygodni przed i po laseroterapii powoduje wzmocnienie efektu stymulowania syntezy kolagenu i zmniejsza możliwość wystąpienia pozabiegowych przebarwień.

 

Wskazania:

• Cera zanieczyszczona;

• Cera trądzikowa;

• Cera wrażliwa;

• Cera naczynkowa

• Pierwsze oznaki fotostarzenia;

• Przebarwienia;

• Zmarszczki;

• Choroby bakteryjne i grzybicze skóry - jako środek o działaniu antybiotykopodobnym;

• Nadmierna keratynizacja naskórka;

• Rozszerzone pory;

• Zapalenie mieszków włosowych.

 

Zastosowanie:

• Toniki z kwasami AHA i BHA do twarzy i ciała;

• Peelingi kwasowe;

• Toniki, kremy i sera odmładzające do twarzy, rąk i ciała;

• Kremy do stóp i łokci zmniejszające nadmierne rogowacenie naskórka.

 


 

DLA DOCIEKLIWYCH

Kwas migdałowy jest ośmiowęglowym kwasem alfa-hydroksylowym, pozyskiwanym poprzez hydrolizę wyciągu z gorzkich migdałów. Budowa jego cząsteczki jest zbliżona do cząsteczki znanych antybiotyków, dzięki czemu posiada specyficzne antybakteryjne właściwości, których nie posiadają inne kwasy z rodziny AHA. Chociaż w kosmetyce stosowany jest od końca lat 90-tych, to jednak medycyna doceniła już dużo wcześniej jego szczególne antyseptyczne działanie i kwas znalazł zastosowanie jako środek odkażający drogi moczowe. Między innymi dzięki temu wiemy, że kwas migdałowy już w niewielkich stężeniach skutecznie zwalcza szereg chorobotwórczych drobnoustrojów: Staphylococcus aureus, bacillus proteus, escherichia coli i aerobacter aerogenes. Jest więc substancją niezwykle pomocną nie tylko przy trądziku zaskórnikowym, ale też przy zmianach ropnych, zapaleniu mieszków włosowych i innych dolegliwościach, wynikających z kolonizacji skóry przez chorobotwórcze patogeny.

Czym kwas migdałowy różni się od kwasu glikolowego? Poza wspomnianym wyżej działaniem antybiotykopodobnym cechuje się przede wszystkim delikatniejszym działaniem. Większa cząsteczka i niższe pK powodują silniejszy, jednak jakby spowolniony efekt. W porównaniu z kwasem glikolowym - kwas migdałowy nie powoduje aż takich podrażnień i zaczerwienienia skóry, z powodzeniem więc mogą sięgać po niego osoby z cerą naczynkową i trądzikiem różowatym. Wolniejsze działanie to również zmniejszenie potencjalnych pozapalnych przebarwień, co znaczy że kwas jest bezpieczny dla osób o ciemniejszej karnacji. W przeciwieństwie do kwasu glikolowego nie jest fototoksyczny, jednak jak każdy eksfoliant powoduje uwrażliwienie skóry na promieniowanie UV i gorąco zalecamy jego stosowanie tylko w połączeniu z ochroną przeciwsłoneczną.

Niektórzy lekarze w Stanach Zjednoczonych, gdzie peelingi kwasem migdałowym są bardzo popularne, stosują kombinację peelingu migdałowego, po którym następuje aplikacja kwasu salicylowego. Połączenie podczas jednego zabiegu działania kwasu AHA (w tym jego antybakteryjnych właściwości) z penetrującym pory kwasem BHA, daje bardzo dobre i trwałe efekty na skórze trądzikowej. W wyraźny sposób zmniejszona zostaje tendencja do zaczopowywania porów i stanów ropnych. Oczywiście zabieg taki wymaga powtórek. Jednak niezależnie od użytego stężenia i docelowej kombinacji składników warto zacząć swoją przygodę z kwasem migdałowym od niewielkich stężeń - ma to na celu nie tylko wykluczenie potencjalnych alergii, ale także przygotowanie skóry na spotkanie z wyższymi stężeniami. Przed planowanym peelingiem warto więc stosować lżejszy kwasowy tonik lub żel do mycia z kwasem migdałowym.

 
Dla ułatwienia przy przygotowywaniu toników i peelingów migdałowych polecamy korzystać z Kalkulatora Stężeń. Dzięki temu prostemu programowi w łatwy i szybki sposób obliczymy, ile musimy użyć poszczególnych składników w danej recepturze.

Źródła:

1. Mandelic acid in dermatology
2. Mandeli acid - a skin care revolution
3. Kosmeceutyki - więcej niż kosmetyki
4. Peeling kwasem migdałowym

 

Dane techniczne

Skład INCI Mandelic Acid 100%
Ciężar właściwy/nasypowy 0,72g/ml
Zalecane stężenie 2-10%, wyższe w peelingach
Właściwości fizyczne białe, drobne kryształki o delikatnym charakterystycznym zapachu
. pH roztworu – 1
. całkowicie rozpuszczalny w alkoholu etylowym i izopropylowym, częściowo rozpuszczalny w wodzie – po podgrzaniu w kąpieli wodnej
Przechowywanie w temp. pokojowej w szczelnie zamkniętych pojemnikach
Zalecenia techniczne rozpuszczać w mocno podgrzanej wodzie, hydrolacie, alkoholu lub ich mieszankach

Opinie o produkcie (0)

Inni Klienci wybrali również:
Mleczan Sodu
Mleczan Sodu

4,70 zł

3,82 zł

                                                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                     

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl