RABAT -15%

KOD: WEEKEND2024

 

MINIMALNA WARTOŚĆ KOSZYKA 70 ZŁ  (BEZ KOSZTÓW DOSTAWY)

WPISZ KOD  W POLU  "MAM KUPON RABATOWY"

KOD WAŻNY DO 02.06.2024

fx-phone
 
Masz Pytania? Napisz do nas: info@naturalissa.pl                                 
 
 

 

Mleczan Sodu

Dostępność: duża ilość
Cena brutto: 4,70 zł 4.70
Cena netto: 3,82 zł





















ilość szt.

towar niedostępny

* - Pole wymagane
Ocena: 5
Producent: Naturalissa
Kod produktu: MLECZS-166

Opis

Charakterystyka Mleczanu sodu

Jak działa Mleczan Sodu?

Do jakiego typu cery najlepszy będzie Mleczan Sodu?

Mleczan sodu to idealny składnik

 

Mleczan sodu to substancja aktywna wykazująca silne działanie nawilżające, przeciwtrądzikowe, a także antybakteryjne, jak również jest regulatorem pH. Mleczan sodu jest sodową solą kwasu mlekowego, występującą naturalnie w skórze i wchodzącą w skład NMF (naturalnego czynnika nawilżającego).

Z powodzeniem stosowany jest nie tylko w kosmetyce, ale i w przemyśle spożywczym, gdzie uchodzi za substancję całkowicie bezpieczną. Działa konserwująco, antybakteryjnie i zwiększa aktywność antyoksydantów. W kosmetyce ceniony głównie za swoje niesłychane działanie nawilżające i uważany za jeden ze skuteczniejszych humektanów, działający silniej niż kwas hialuronowy, gliceryna czy jego kuzyn kwas mlekowy, od którego działa jednocześnie o wiele łagodniej.

Badania wskazują na zasadność jego stosowania, w przypadku produktów do mycia, jego dodatek nawet do gotowego żelu myjącego – nie tylko zwiększy jego trwałość, ale i zminimalizuje wysuszający wpływ detergentów. Nawet w przypadku, gdy kontakt preparatu myjącego ze skórą wynosi tylko 30 sekund - działanie mleczanu sodu już będzie wyczuwalne w postaci mniejszego wysuszenia czy podrażnienia skóry i efekt taki trwa około 4 godzin. Polecamy ten produkt szczególnie w przypadku cer, które na kontakt z wodą czy jakimkolwiek detergentem reagują natychmiastowym ściągnięciem skóry. 

Jak działa Mleczan Sodu?

  • Silne działanie przeciwtrądzikowe;

  • Zwiększa efektywność kuracji retinoidowych;

  • Zmniejsza przesuszenie naskórka;

  • Działa lekko rozjaśniająco przy przebarwieniach skórnych;

  • Służy do regulowania pH kosmetyku – stanowi bufor zapobiegający gwałtownym zmianom pH formulacji po dodaniu np. silnych kwasów;

  • Znajduje również zastosowanie w domowym wyrobie mydeł, utwardzając kostkę mydlaną, a także poprawiając właściwości samego mydła, które wywiera wpływ nawilżający i nie powoduje łuszczenia skóry.

Do jakiego typu cery najlepszy będzie Mleczan Sodu?

  • Cera delikatna, skłonna do odwodnienia i przesuszeń;

  • Wspomagająco podczas stosowania retinoidów;

  • Trądzik zwyczajny i skłonność do zaskórników (wspomagająco);

  • Stany zapalne skóry i cysty;

  • Przebarwienia (wspomagająco).

Mleczan sodu to idealny składnik

  • Toników, ser i kremów nawilżających oraz przeciwtrądzikowe do twarzy i ciała;

  • Preparatów myjących;

  • Preparatów do włosów i suchej, łuszczącej się skóry głowy;

  • Innych produktów jako regulator pH (podnosi i stabilizuje pH formulacji);

  • W domowej produkcji mydeł.

Opinie o produkcie (1)

23 listopada 2010

Świetny nawilżacz.Dodaję go do żeli,szamponów,mydeł w płynie czasem do toniku.Polecam do suchej i odwodnionej skóry.

                                                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                     

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl