Promocje

Nowości

Bestsellery

Kwas Hialuronowy 5% - max stężenie Potrójnego Kwasu Hialuronowego Kwas Hialuronowy 5% - max stężenie Potrójnego Kwasu Hialuronowego

Wypełnia zmarszczki, nawilża
Żel o najwyższym, profesjonalnym stężeniu czystego kwasu hialurono-
wego o 3 różnych cząsteczkach

17,90 zł

Tonik z Kwasami PHA 7% - Kwas Laktobionowy i Glukonolakton Tonik z Kwasami  PHA 7% - Kwas Laktobionowy i Glukonolakton

Idealny do każdego rodzaju cery wrażliwej, także z trądzikiem różowatym, która nie toleruje kosmetyków z mocnymi kwasami

17,00 zł

Skoncentrowane Serum Punktowe na Zmarszczki - edycja limitowana Skoncentrowane Serum Punktowe na Zmarszczki - edycja limitowana

Aktywne serum na zmarszczki. Wypełnia zmarszczki mimiczne,  pod oczami oraz bruzdy

48,00 zł
  • nowość

Heksapeptyd Botoks-Like - usuń zmarszczki mimiczne Heksapeptyd Botoks-Like  - usuń zmarszczki mimiczne

Łagodzi mikroskurcze mięśni twarzy, wygładza istniejące zmarszczki mimiczne, chroni przed nowymi

22,00 zł

Adifill Peptide- wypełnij zmarszczki i powiększ biust własnym tłuszczem Adifill Peptide- wypełnij zmarszczki i powiększ biust własnym tłuszczem

Zwiększa ilość podskórnego tłuszczu wypełniając zmarszczki, bruzdy oraz powiększając biust i pośladki

27,00 zł

Matrixyl 3000 Matrixyl 3000

Skuteczna i bezpieczna alternatywa dla retinolu: działa przeciwzmarszczkowo, przeciwstarzeniowo i ujędrniająco

28,00 zł
  • nowość

Liposomowy Kompleks do Cery Naczynkowej - 4% Troxerutyny Liposomowy Kompleks do Cery Naczynkowej - 4% Troxerutyny

Aktywne składniki zamknięte w liposomach - wzmacniają naczynka, zmniejszają zaczerwieniania skóry, łagodzą trądzik różowaty

16,50 zł
  • nowość

Hydrolat Oczarowy Hydrolat Oczarowy

Oczyszcza i ściąga rozszerzone pory, zmniejsza wydzielanie sebum. Obkurcza naczynka krwionośne, zmniejsza zaczerwienienia skóry.

6,80 zł

Strona główna

Jeśli masz pytania zadzwoń do nas: 608 405 738    lub napisz: info@naturalissa.pl

"Olejowa witamina C" - Tetraizopalmitynian Askorbylu

Aktywne Składniki
17.5
PLN
"Olejowa witamina C" - Tetraizopalmitynian Askorbylu
"Olejowa witamina C" - Tetraizopalmitynian Askorbylu 1 4.5
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
24 godzin
Cena: 17,50 zł
Cena netto: 14,23 zł




















Ilość:
szt.
Kod produktu:

OLWC-218

Producent:
Naturalissa
  • Opis produktu
  • Opinie o produkcie (1)
  • Dane techniczne
  • Produkty powiązane

 

Olejowa Witamina C to witamina C w postaci tetraizopalmitynianu askorbylu, czyli najnowszej, estrowej, lipofilnej (rozpuszczalnej w tłuszczach) pochodnej kwasu askorbinowego, która nie podrażnia skóry, możesz zatem stosować ją nawet jeśli masz wrażliwą cerę lub nie tolerujesz preparatów z witaminą C w formie kwasowej.

Witamina C jest związkiem o ogromnym znaczeniu dla organizmu i skóry. Jest aktywatorem wielu enzymów
i pełni ważną rolę w oddychaniu komórkowym. Te działania sprawiają, że jest nieodzownym elementem
w przebiegu wielu procesów metabolicznych. Przede wszystkim wpływa na wytwarzanie kolagenu, z którego jest produkowana tkanka łączna.

 

Jak działa Olejowa Witamina C?

  • Nawilżająco;
  • Ujędrniająco;
  • Stymuluje produkcję kolagenu;
  • Rozświetlająco;
  • Rozjaśnia przebarwienia;
  • Ochronnie;
  • Wzmacnia naczynka;
  • Przeciwtrądzikowo;
  • Przeciwrodnikowo;
  • Przeciwzmarszczkowe;
  • Przeciwkrwotocznie;
  • Usprawnia gojenie;
  • Zapobiega powstawaniu przebarwień;
  • Hamuje powstawanie siniaków;
  • Wyrównujące koloryt skóry;
  • Poprawia syntezę lipidów warstwy rogowej, głównie glukozyloceramidów oraz ceramidów.

 

Do jakiego typu cery jest dobra Olejowa Witamina C ? 

  • Ze zmarszczkami;
  • Pozbawiona jędrności;
  • Zmęczona, poszarzała;
  • Naczyniowa, wrażliwa;
  • Z przebarwieniami, piegami, śladami po wypryskach;
  • Narażona na działanie promieniowania UV;
  • Osób palących papierosy, stosujących ubogą w składniki odżywcze dietę;
  • Trądzikowa.

 

Jak wykorzystać Olejową Witaminę C?

  • Jako składnik antyoksydacyjny;
  • W celu wzmocnienia nawilżenia i integralności skóry;
  • W celu ochrony przed wolnymi  rodnikami;
  • Jako składnik przeciwstarzeniowy;
  • Jako składnik liftingujący;
  • Jako składnik rozjaśniający przebarwienia;
  • W celu łagodzenia stanów zapalnych.

 

Jakie kosmetyki można zrobić z Olejową Witaminą C?

  • Sera antyoksydacyjne do twarzy oraz ciała;
  • Dodatek do serum z Witaminą C - Ultra Fine Powder – jako Combo;
  • Jako dodatek do  kremów i żeli  o prostym składzie (z wyłączeniem kremów z filtrami UV)– wystarczy dodać do porcji kremu lub żelu i wymieszać na dłoni;
  • Kremy do dłoni z plamami starczymi oraz innymi przebarwieniami.

 

 


 

Dla dociekliwych

 

Starzenie się populacji powoduje, że poszukiwane są skuteczne, nieinwazyjne metody minimalizujące skutki fotostarzenia się skóry. Od dawna wiadomo, że jednym z takich składników jest witamina C – przeszkodą w jej skutecznym stosowaniu jest jej niestabilność i częsta nietolerancja przez skórę.

Wad  tych nie ma jedno z nowszych osiągnięć badaczy - Tetraizopalmitynian Askorbylu - estrowa, stabilna w wysokich temperaturach, rozpuszczalna w tłuszczach forma witaminy C. Olejowa witamina C wykazuje doskonałą przepuszczalność przezskórną, efektywnie przechodząc w aktywną fizjologicznie formę wolnego kwasu askorbinowego. Surowiec jest bardzo bezpieczny, nie stwierdzono żadnych zagrożeń wynikających z jego stosowania na skórę.

 


Działanie wybielające:
 

W badaniu testowano różne koncentracje Tetraizopalmitynianu Askorbylu, dodając go do kultur komórkowych czerniaka. Pomiar ilości wyprodukowanej melaniny wykazał, że obecność Tetraizopalmitynianu Askorbylu blokowała jej wytwarzanie, przy czym rezultat był wprost proporcjonalny do zastosowanego steżenia.

Ten sam schemat badania zastosowano u 30 wolontariuszy  w badaniu trwającym 3 tygodnie, nakładając na skórę dwa razy dziennie preparat zawierający 3% stężenie olejowej witaminy C. Rezultaty także wykazały skuteczność preparatu w redukcji przebarwień w porównaniu z placebo. Krem, w którym zastosowano 2 % dawkę Tetraizopalmitynianu Askorbylu po 56 dniach całkowicie zlikwidował dużą plamę „starczą”.

Należy pamiętać, że warunkiem skuteczności kuracji jest stosowanie stabilnych filtrów o wysokim SPF,  ze szczególnym naciskiem na wysokie PPD czyli ochronę  w kierunku promieniowania UVA (np. Anthelios XL – PPD 38, SPF – 50+)  w zalecanych ilościach (więcej informacji:
http://www.laboratoriumurody.pl/forum/filtry-faq,t280.html ) oraz regularna reaplikacja preparatu ochronnego.

 

Działanie antyoksydacyjne:   

Tetraizopalmitynian askorbylu ma zdolność „wymiatania„ wolnych rodników i zapobiega utlenianiu się aminokwasu L-dopa w cyklu karboksylacji tyrozyny do melaniny. W celu potwierdzenia zdolności antyoksydacyjnych estrowej postaci witaminy C, za pomocą promieniowania UVB wytworzono dużą liczbę nadtlenków - po aplikacji Tetraizopalmitynianu Askorbylu i pomiarach liczby wolnych cząsteczek tlenu okazało się, że liczba ich uległa zmniejszeniu o 80 % w porównaniu z preparatem kontrolnym.

Tetraizopalmitynian askorbylu blokuje także utlenianie się sebum – 10 % roztwór Tetraizopalmitynianu Askorbylu w oleju mineralnym nakładano na wewnętrzne przedramię grupy ochotników. Miejsca aplikacji były naświetlane promieniami UVB cztery  godziny po aplikacji. Wskaźnikiem stopnia utlenienia sebum była ilość wytworzonego nadtlenku skwalenu. Pomiary wykazały, że ilość nadtlenku jest taka sama jak w miejscu nie naświetlanym, co oznacza , że 10 % roztwór w 100 % chroni przed utlenianiem.

 

Działanie fotoprotekcyjne:

DNA komórek poddanych promieniowaniu UV ulega uszkodzeniu. Uszkodzeniu towarzyszy wytwarzanie białka p53 , którego ilość stanowi wyróżnik stopnia uszkodzenia. Pomiary ilości p53 przy braku ochrony i po aplikacji Tetraizopalmitynianu Askorbylu wskazało na skuteczną redukcję ekspresji p53 przez tetraizopamitynian.

W badaniu porównawczym użyto Tetraizopalmitynianu Askorbylu i kwasu L - askorbinowego w dawce 10 mikromoli / L – oba składniki wykazały skuteczną fotoochronę przed promieniowaniem UV, przy czym rezultaty w przypadku Tetraizopalmitynianu Askorbylu były lepsze z powodu większej przenikalności formy estrowej w stosunku do jego kwasowej formy.

Surowiec został także przebadany pod kątem jego zdolności do ochrony przed światłem UVA – naświetlanie jego promieniami powoduje wytwarzanie 8-hydroguanozyny, wskaźnika określającego stopień uszkodzenia DNA. Aplikacja Tetraizopalmitynianu Askorbylu spowodowała zmniejszenie  uszkodzeń o 31,5%.


Działanie przeciwzmarszczkowe:

Tetraizopalmitynian Askorbylu był aplikowany do ludzkich fibroblastów w różnych koncentracjach – po 3 dniach stwierdzono namnożenie się komórek w każdym przypadku, niezależnie od stężenia składnika. Podobne badanie przeprowadzono z użyciem markerów proliny w celu potwierdzenia zdolności Tetraizopalmitynianu Askorbylu i kwasu askorbinowego do formowania nowego kolagenu. Po 24 godzinach zmierzono liczbę markerów we frakcji kolagenowej – okazało się , że  oba składniki mają działanie stymulujące tworzenie kolagenu , jednak liczba markerów w przypadku Tetraizopalmitynianu Askorbylu była istotnie wyższa.

Tetraizopalmitynia askorbylu jest skuteczny nie tylko w formowaniu nowego kolagenu – chroni także przed rozpadem kolagenu , blokując enzymy MMP-2 i MMP-9 odpowiedzialne za jego degradację. Tetraizopalmitynianu Askorbylu drastycznie redukuje aktywność obu enzymów , istotnie bardziej niż dzieje się to w przypadku kwasowej formy witaminy C.

Tetraizopalmitynian askorbylu doskonale przenika do głębszych warstw skóry, co wynika z jego wysokiego stopnia powinowactwa do skóry.

 

 Bibliografia :
1. Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage
    Fitzpatrick RE, Rostan EF.
2. http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php?ingred06=706498
3. BVOSC.Dossier.pdf
4. Topical vitamin C: a useful agent for treating photoaging and other dermatologic conditions.Farris PK.
5. A new lipophilic pro-vitamin C, tetra-isopalmitoylascorbic acid (VC-IP), prevents UV-induced skin
    pigmentation through its anti-oxidative properties

 

 

 

 

Opinie o produkcie (1)

Myszka
17 listopada 2011

Używam olejowej witaminki C w połączeniu z olejem, najchętniej z maliny, truskawki lub żurawiny, bardzo ładnie rozpromienia cerę i rozjaśnia ją :)


Dane techniczne

Skład INCI Ascorbyl Tetraisopalmitate (Tetrahexyldecyl Ascorbate)
Ciężar właściwy/nasypowy 0,93 g / ml
Zalecane stężenie 2-10%
Właściwości fizyczne oleista ciecz
. bez zapachu
. rozpuszczalna w olejach, silikonach
. nie rozpuszcza się w wodzie, glikolach, glicerynia
Przechowywanie w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem
Zalecenia techniczne nie podgrzewać do temp. wyższej niż 40 C

Produkty powiązane

Ekologiczny Olejek Arganowy 100% Ekologiczny Olejek Arganowy 100%

Tłoczony na zimno olej o silnym  działaniu  na  zmarszczki,  nawilża-
jącym, przeciwzapalnym. Ujędrnia, zmniejsza rozstępy, blizny, cellulit

Cena: 9,50 zł

Olej z Orzechów Makadamia - tłoczony na zimno, nierafinowany Olej z Orzechów Makadamia - tłoczony na zimno, nierafinowany

Wyjątkowy olej o bardzo wysokiej zawartości drogocennego kwasu palmitooleinowego , podobny do oleju z norek i z wątroby rekina.

Cena: 7,50 zł

Newsletter

Przed podaniem adresu zapoznaj się z Polityką Prywatności
Sklep jest w trybie podglądu
Copyright Naturalissa 2014
Sklep internetowy Shoper.pl
Naturalissa surowce i półprodukty kosmetyczne
Sklep internetowy Shoper.pl