fx-phone
 
Masz Pytania? Napisz do nas: info@naturalissa.pl  lub zadzwoń: 608 405 738                                 
 
 

 

Olej z Orzechów Makadamia - tłoczony na zimno, nierafinowany

Dostępność: oczekujemy na dostawę
Cena: 7,50 zł 7.50
Cena netto: 6,10 zł














ilość szt.
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: Naturalissa
Kod produktu: OMAK-293

Opis

Wyjątkowy olej o bardzo wysokiej zawartości drogocennego kwasu palmitooleinowego, podobny w działaniu do oleju z norek i z wątroby rekina. Olej makadamia zaopatruje suchą, dojrzałą skórę w składniki odżywcze, dlatego jest  niezastąpiony  w  kuracjach przeciwstarzeniowych, szczególnie w połączeniu z witaminą A, C, E i koenzymem Q10 oraz kwasem liponowym.

Olej makadamia wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, regeneracyjne, poprawia napięcie oraz sprężystość skóry, działa nawilżająco. Doskonale sprawdza się po opalaniu zarówno w solarium jak i na plaży. 

Olej makadamia nabłyszcza i odżywia włosy. Świetnie sprawdza się również w preparatach do demakijażu.

Według wstępnych badań jest pomocny w leczeniu bielactwa.

 

Działanie  Oleju Makadamia:

•     regeneruje, odżywia i nawilża skórę

•     wykazuje działanie antyoksydacyjne

●    uzupełnia niedobory kwasu palmitynowego i palmitooleinowego
      w starzejącej się skórze

●    dobrze penetruje i wnika w rogową warstwę naskórka

●    dodaje włosom blasku i działa kondycjonująco

●    jest pomocny w leczeniu bielactwa

•    tworzy delikatną, lipidową barierę ochronną na skórze,
      pozostawia skórę gładką i miękką bez oleistej powłoki

●    ułatwia poślizg podczas masażu bez nadmiernego natłuszczania
      skóry

●    jest bardzo dobrym nośnikiem dla olejków eterycznych

●    znakomicie usuwa makijaż

●    nie powoduje alergii ani podrażnień

●    może być zamiennikiem dla olejów pochodzenia zwięrzęcego (z
      norek czy wątroby rekina)


Wskazania:

●    skóra sucha, odwodniona, starzejąca się

●    zmarszczki, utrata jędrności

●    poparzenia słoneczne

●    włosy suche, zniszczone, matowe

●    bielactwo / vitiligo


Zastosowania:

●    sera i olejki do twarzy

●    oleje, balsamy, masła i peelingi do ciała

●    oliwki do masażu i aromaterapii

●    olejowe kuracje do włosów

●    olejki i emulsje do demakijażu

●    sztyfty i balsamy do ust

●    kosmetyki kolorowe

 

 


 

DLA DOCIEKLIWYCH

Główną substancją stanowiącą o wyjątkowości oleju makadamia, jest wspomniany już kwas palmitooleinowy, który wraz z kwasem palmitynowym tworzy około połowy lipidów znajdujących się w ludzkiej skórze. Ich rola polega na kombinacji działania nawilżającego, zmiękczającego i ochronnego w stosunku do struktur proteinowych w skórze.
Kwas palmitooleinowy znajduje się również w sebum niemowląt, dzieci i nastolatków. Niestety, wraz z upływem czasu i starzeniem dochodzi do znacznego jego ubytku w sebum. Aplikacja kwasu palmitooleinowego pozwala uzupełnić brakujące kwasy tłuszczowe, a sam olej makadamia można traktować jako składnik przeciwstarzeniowy.

Żaden inny olej roślinny (poza olejem z rokitnika) nie zawiera aż takiej ilości kwasu palmitooleinowego. Dla porównania olej z norek ma go około 17 %, podczas gdy makadamia do 24 %. Z tego powodu niektórzy porównują go nie tylko do oleju z norek, ale i do oleju z wątroby rekina, stosując makadamię jako roślinny analog tych odzwierzęcych składników.


Olej makadamia a bielactwo (vitiligo)

Tradycyjna medycyna naturalna w Brazylii zaleca aplikację oleju makadamia na skórę dotkniętą bielactwem. Aby sprawdzić zasadność takich zaleceń, przeprowadzono pod tym kątem stosowne badania.

Pojedyncze kwasy tłuszczowe mają wpływ na melanogenezę. Nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy i linolenowy) zmniejszają syntezę melaniny i aktywność tyrozynazy, a nasycone (palmitynowy i stearynowy) - zwiększają. Działanie terapeutyczne oleju makadamia na plamy bielacze prawdopodobnie wynika ze specyficznego zestawu kwasów tłuszczowych w oleju. Olej makadamia można potraktować jako bazę i dodawać do niego inne składniki nasilające pigmentację (np. piperynę), tworząc sera czy emulsje.

Pachnący delikatnie orzechami, niebarwiący, o znakomitej wchłanialności w naskórek i wysokiej stabilności olej makadamia nie powoduje alergii ani podrażnień, jest bardzo bezpieczny nawet dla dzieci.

Źródła:

1. Materiały producenta
2. In Vitro Melanogenic Activity of Macadamia integrifolia Oil and Clinical Pilot Study of a Pharmaceutical Formulation in Patients with Vitiligo

Dane techniczne

Skład INCI Macadamia Ternifolia Seed Oil
Ciężar właściwy/nasypowy 0,91 g/ml
Zalecane stężenie do 100%
Właściwości fizyczne przejrzysty, jasnożółty olej
. bardzo łagodny zapach
. rozpuszczalny w tłuszczach
. C16:0 Palmitic Acid - 8.36
. C16:1 Palmitooleic Acid - 21.12
. C18:1 Oleic Acid – 57.15
. C18:2 Linoleic Acid - 1.95

Opinie o produkcie (1)

4 lutego 2015

Jestem bardzo zadowolona z produktów, zakupuje i używam od dawna.

                                                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                     

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl