RABAT -15%

KOD: WEEKEND2024

 

MINIMALNA WARTOŚĆ KOSZYKA 70 ZŁ  (BEZ KOSZTÓW DOSTAWY)

WPISZ KOD  W POLU  "MAM KUPON RABATOWY"

KOD WAŻNY DO 02.06.2024

fx-phone
 
Masz Pytania? Napisz do nas: info@naturalissa.pl                                 
 
 

 

Glukonian Cynku

Dostępność: oczekujemy na dostawę
Cena brutto: 10,00 zł 10.00
Cena netto: 8,13 zł





















ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 5
Producent: Naturalissa
Kod produktu: GLUCY-159

Opis

Wstęp

Jak działa Glukonian Cynku?

Do jakiego typu cery należy stosować Glukonian Cynku?

Jak wykorzystać Glukonian Cynku?

Jakie kosmetyki można zrobić z Glukonianem Cynku?

DLA DOCIEKLIWYCH

 

Problemy z cerą, szczególnie z trądzikiem dotyczą ogromnej większości populacji. Stres, zła dieta, palenie papierosów – to wszystko może przyczyniać się do niedoboru cynku, a co za tym idzie - do pogarszania się kondycji skóry twarzy. Jeśli ten problem dotyczy również Ciebie, Glukonian Cynku jest idealnym preparatem, który poprawi stan Twojej skóry.

Glukonian Cynku jest solą cynkową kwasu glukonowego - formą stabilną, łatwo rozpuszczalną w wodzie i dobrze penetrującą skórę.

 

Jak działa Glukonian Cynku?

  • Stymuluje syntezę kolagenu i elastyny - działa przeciwzmarszczkowo;

  • Ogranicza wydzielanie sebum;

  • Minimalizuje przykre zapachy ciała;

  • Przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie;

  • Antyoksydacyjnie;

  • Regenerująco;

  • Łagodząco;

  • Przeciwtrądzikowo;

  • Zwęża pory;

  • Normalizująco na cerę tłustą;

  • Przynosi ulgę skórze w przypadku niedoborów cynku w organizmie;

  • Przyspiesza gojenie ran i zmniejsza skłonność do bliznowacenia.

 

Do jakiego typu cery należy stosować Glukonian Cynku?

  • Cery mieszanej oraz tłustej w każdym wieku;

  • Skóry łojotokowej;

  • Łojotokowe zapalenie skóry;

  • Cery trądzikowej;

  • Cery ze skłonnościami do powstawania zaskórników;

  • Cery zanieczyszczonej;

  • Skóry podrażnionej;

  • Przetłuszczająca się skóra głowy;

  • Łysienie androgenowe;

  • Zranienia;

  • Niedobór cynku.

 

Jak wykorzystać Glukonian Cynku?

  • Jako składnik oczyszczający;

  • Do łagodzenia podrażnień i drobnych urazów skóry;

  • Jako składnik wspomagający regenerację skóry;

  • Jako składnik przeciwtrądzikowy, oczyszczający, tonizujący.

 

Jakie kosmetyki można zrobić z Glukonianem Cynku?

  • Preparat odświeżający - aplikować 1% wodny roztwór glukonianu cynku na wybrane partie ciała (twarz, pachy, stopy itd.) wacikiem bądź rozpylając płyn za pomocą spryskiwacza;

  • Sera, toniki i koncentraty do twarzy – dodać do preparatu i delikatnie wklepać w skórę;

  • Mgiełki i balsamy do ciała;

  • Płyny do włosów – dodać do preparatu i używać jak zwykle;

  • Dezodoranty do pach i stóp.

 

Z czym łączyć?

  • W kombinacjach z innymi składnikami aktywnymi:

  • Kwasem salicylowym o wpływie keratolitycznym/złuszczającym (np. cynk 1-2 razy dziennie, kwas salicylowy wieczorem);

  • Kwasem azelainowym, witaminą B6 i innymi składnikami hamującymi 5-ar (stosowanie j.w., preparat z cynkiem może mieć formę prostego toniku na bazie wody, który aplikujemy przed nałożeniem produktu z kwasem);

  • Kwasem azelainowym i antyandrogenami w przypadku łysienia androgenowego;

  • Kompleksem do cery tłustej - stosowane w jednym produkcie będą wzmacniać wzajemnie swoją siłę działania;

  • Erytromycyną - cynk wzmaga jej skuteczność, zmniejszając powstawanie oporności P.acnes na antybiotyk i nie powodując przy tym skutków ubocznych;

  • Glukonianem manganu i/lub miedzi - w celu wzmocnienia i przyspieszenia procesu gojenia i epitelializacji naskórka;

  • Ekstraktem z anyżu - dla wzajemnego wzmocnienia dezodorującego działania.

 

 

 


 

DLA DOCIEKLIWYCH

Cynk jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ma zasadniczy udział w sprawnej pracy układu nerwowego i immunologicznego. Wywiera także wielki wpływ na skórę. Odpowiada między innymi za system odpornościowy skóry, transport witamin A i E, syntezę melaniny i hamowanie enzymów degradujących trójglicerydy do wolnych kwasów tłuszczowych. Niestety, zubożona zachodnia dieta, stosowanie pigułek antykoncepcyjnych, nadmiar cukru w codziennym menu i częste kuracje antybiotykowe, to przyczyny bardzo częstych i znacznych niedoborów. Braki cynku w organizmie to wydłużony proces gojenia zranień, skłonność do tworzenia blizn, podatność na infekcje wirusowe, choroby skórne o podłożu zapalnym (trądzik zwyczajny, różowaty, ŁZS, AZS), hormonalnym (łojotok, łysienie androgenowe) oraz deficyty kolagenu.

Według badań z 2001 roku, glukonian cynku jest skuteczny w leczeniu zapalnej postaci trądziku pospolitego i tylko nieznacznie mniej efektywny niż minocyklina. Zawdzięcza to swoim przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym właściwościom. Przeciwdziała także powstawaniu oporności P.acnes podczas kuracji erytromycyną.

Cynk jest substancją o wyjątkowej zdolności hamowania 5-alfa reduktazy (enzymu, który konwertuje testosteron w szkodliwy dla skóry, aktywny androgen dihydrotestosteron (DHT). DHT nasila łojotok, trądzik, wypadanie włosów i skłonność do powstawania zaskórników. W wyższych stężeniach cynk zmniejsza aktywność 5-ar o ponad 90%, hamując tym samym aktywność DHT. Działając na receptorach umiejscowionych w mieszkach włosowych, cynk ogranicza ilość wytwarzanego w nim łoju i lekko zwęża pory.

W kosmetykach pełni również rolę biocydu (związku zwalczającego szkodliwe mikroorganizmy), substancji przyspieszającej gojenie ran i zapobiegającej powstawaniu trwałych blizn. W stężeniu 0,4% i więcej glukonian cynku hamuje namnażanie S.Aureus i E.Coli, w ponad 1.2% - proliferację drożdżaków Candida Albicans. Dodatkowo jest antyoksydantem: zmniejsza stres oksydacyjny i produkcję TNF-alfa w keratynocytach.

Może służyć jako neutralny dezodorant do stóp, pach i całego ciała. Glukonian cynku nie ma działania antyperspirantu - nie wpływa hamująco na wydzielanie potu, a niweluje jego przykry zapach.

 

Dane techniczne

Skład INCI Zinc Gluconate
Ciężar właściwy/nasypowy 0,8 g/ml
Zalecane stężenie 1-3%
Właściwości fizyczne biały proszek
. rozpuszczalny w wodzie
. pH (roztworu 1%): 5,5 - 7,5
. substancja stabilna w szerokim zakresie pH
Przechowywanie w temp. pokojowej w zamkniętych pojemnikach

Opinie o produkcie (1)

1 kwietnia 2010

O cynku powiem krótko: niezbędny dla przetłuszczającej się, trądzikowej skóry. Wyraźnie zmniejsza świecenie paszczy u mojej nastoletniej córci. Stosuję z glukonolactonem i GA podnosząc Ph argininą do 4.Taki tonik wspomaga też gojenie miejsc po wypryskach. Ostatnio aplikuję cynk również sobie jako że wspomaga produkcje elastyny i wpływa na jędrnośc skóry.

Inni Klienci wybrali również:

                                                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                     

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl