DHA + BA Konserwant Ekologiczny
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Dlaczego warto dodać konserwant do kosmetyku przygotowanego w warunkach domowych?
Zalety układu konserwującego DHA + BA
Do jakich kosmetyków możesz dodać konserwant DHA + BA?
DHA + BA Konserwant Ekologiczny– skuteczna ochrona Twojego kosmetyku
Układ konserwujący DHA + BA jest akceptowany przez Ecocert, Soil Association oraz inne instytucje certyfikujące.
Dlaczego warto dodać konserwant do kosmetyku przygotowanego w warunkach domowych?
Preparaty z dużą ilością wody są doskonałym środowiskiem do rozwoju niebezpiecznych bakterii, grzybów i pleśni. Drobnoustroje te mogą wydzielać szkodliwe dla Twojej skóry toksyny o działaniu drażniącym, alergizującym oraz powodującym trądzik. Mogą także doprowadzić do poważnych infekcji ogólnoustrojowych.
W warunkach domowych drobnoustroje mogą dostać się do kosmetyku z powietrza, które przecież nie jest sterylne, blatów roboczych, łyżeczek, szpatułek czy Twoich rąk. Mogą również znajdować się w opakowaniach kosmetycznych. Także w trakcie użytkowania, drobnoustroje przenikają do Twojego kosmetyku.
Stosowanie substancji konserwujących w produktach kosmetycznych zapobiega zakażeniom, ale także przeciwdziała rozwojowi mikroorganizmów, które już dostały się do preparatu.
Pamiętaj, że źle zakonserwowany kosmetyk to potencjalne źródło kłopotów.
DHA + BA to mieszanka dwóch substancji konserwujących: Kwasu Dehydrooctowego oraz Alkoholu Benzylowego, o udowodnionej skuteczności oraz wysokim profilu bezpieczeństwa.
Zalety układu konserwującego DHA + BA
- Przedłuża trwałość kosmetyków wykonanych w domu od 2 do 6 miesięcy, w zależności od użytych surowców oraz warunków produkcji. W przypadku produkcji komercyjnej, skuteczność powinna być potwierdzona badaniami obciążeniowymi;
- Wykazuje szerokie spektrum działania w kierunku bakterii gram-dodatnich, gram-ujemnych, grzybów i pleśni;
- Jest dopuszczony do stosowania w kosmetykach ekocertyfikowanych;
- Może być stosowany w kosmetykach pozostających na skórze a także zmywalnych;
- Wykazuje niską toksyczność - jest stosowany w produktach dla dzieci;
- Jest łatwy w użytkowaniu – ma formę płynną, dlatego może być odmierzany w postaci kropli, bez problemu rozpuszcza się w wodzie, glicerynie i glikolach;
- Ma łagodny, niedrażniący zapach;
- Bez problemu możesz dodawać go do półpłynnych, gotowych kosmetyków jeśli chcesz je tuningować. Wystarczy, że dodasz odpowiednią ilość konserwantu i będziesz mocno wstrząsać opakowaniem, aby składniki połączyły się.
Do jakich kosmetyków możesz dodać konserwant DHA + BA?
- Kremów i serum;
- Toników na bazie wody;
- Kosmetyków do pielęgnacji włosów- szamponów, odżywek, wcierek do włosów, żeli np. żelu z siemienia lnianego;
- Produktów do higieny ciała – żeli, mydeł;
- Produktów dla dzieci;
- Balsamów do ciała.
Ważne wskazówki:
- Sam konserwant nie zabezpieczy Twojego kosmetyku, jeśli nie zadbasz o właściwe warunki pracy tj. dezynfekcja blatów, narzędzi, rękawic oraz opakowań;
- DHA + BA jest stabilny w środowisku kwaśnym w zakresie pH 2-7, ale najwyższą skuteczność ma przy pH do 5,5. Jest to istotna kwestia, jeżeli do kosmetyku dodajesz np. mleczan sodu, argininę, niacynamid i inne składniki, które znacząco podnoszą pH formulacji. Im wyższe pH, tym mniejsza jest skuteczność układu;
- Nie należy stosować w aerozolach, do których zaliczają się mgiełki do twarzy, ciała i włosów;
- Konserwant dodawaj w temperaturze poniżej 40C;
- Nie przekraczaj stężenia 1%, a najlepiej stosuj ilość ok. 0,5-0.6%, aby uniknąć podrażnień. Jeśli przygotowujesz napar na wodzie destylowanej, z dużą ilością ziół, wtedy dodaj maksymalną ilość konserwantu;
- Jeśli przygotowujesz kosmetyk na bazie składników, które są zakonserwowane np. żele hialuronowe, hydrolaty, kompleksy roślinne czy liposomy, nie dodawaj konserwantu lub tylko niewielką ilość np. 0,20 - 0,3%;
- Jeśli chcesz połączyć surowce, które są zakonserwowane ze składnikami bez układu konserwującego, ilość konserwantu ustal dla ilości składników niezakonserwowanych;
- Konserwant odliczaj kroplami – na 10 g niezakonserwowanych surowców dodaj 1-2 krople;
- Jeśli dodajesz do kremu duże ilości gliceryny, glikolu np. na poziomie 10%, możesz obniżyć zawartość konserwantu, ponieważ składniki te mają działanie wspierające układ konserwujący. Im mniej konserwantu tym lepiej dla Twojej skóry.
Dane techniczne
Skład INCI | Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol |
Zalecane stężenie | 0,2 - 1,0 % |
Właściwości fizyczne | transparentny płyn |
. | kolor żółty do brązowego |
. | zapach delikatny |
. | rozpuszczalny w wodzie, glicerynie, glikolach i alkocholu |
Przechowywanie | w temp. pokojowej w szczelnie zamkniętych pojemnikach |
Zalecenia techniczne | stosować zakresie w pH 2,0-6,0 przy wyższych wartościach traci skuteczność |
. | dodawać w temp. poniżej 40 C |
Opinie o produkcie (0)