Promocje

Nowości

Bestsellery

Kwas Hialuronowy 5% Żel - ekologiczny konserwant Kwas Hialuronowy 5% Żel - ekologiczny konserwant

Wypełnia zmarszczki, nawilża
Żel o najwyższym, profesjonalnym stężeniu czystego kwasu hialurono-
wego o 3 różnych cząsteczkach

12,90 zł 17,90 zł
  • promocja

Tonik PHA 7% - Kwas Laktobionowy i Glukonolakton Tonik PHA 7% - Kwas Laktobionowy i  Glukonolakton

Idealny do każdego rodzaju cery wrażliwej, także z trądzikiem różowatym, która nie toleruje kosmetyków z mocnymi kwasami

17,00 zł

Adifill Peptide- wypełnij zmarszczki i powiększ biust własnym tłuszczem Adifill Peptide- wypełnij zmarszczki i powiększ biust własnym tłuszczem

Zwiększa ilość podskórnego tłuszczu wypełniając zmarszczki, bruzdy oraz powiększając biust i pośladki

27,00 zł

Keratyna Hydrolizowana - silna regeneracja włosów Keratyna Hydrolizowana - silna regeneracja włosów

Aktywny składnik o działaniu wzmacniającym i regenerującym strukturę włosów, rzęs oraz płytkę paznokcia.

3,90 zł

Heksapeptyd Botox Like - usuń zmarszczki mimiczne Heksapeptyd Botox Like  - usuń zmarszczki mimiczne

Łagodzi mikroskurcze mięśni twarzy, wygładza istniejące zmarszczki mimiczne, chroni przed nowymi

22,00 zł

Skoncentrowane Serum Punktowe na Zmarszczki - edycja limitowana Skoncentrowane Serum Punktowe na Zmarszczki - edycja limitowana

Aktywne serum na zmarszczki. Wypełnia zmarszczki mimiczne,  pod oczami oraz bruzdy

48,00 zł
  • nowość

Liposomowy Kompleks do Cery Naczynkowej - 4% Troxerutyny Liposomowy Kompleks do Cery Naczynkowej - 4% Troxerutyny

Aktywne składniki zamknięte w liposomach - wzmacniają naczynka, zmniejszają zaczerwieniania skóry, łagodzą trądzik różowaty

15,50 zł
  • nowość

Potrójny Kwas Hialuronowy Żel 1,5% - nawilża, liftinguje, ujędrnia Potrójny Kwas Hialuronowy Żel 1,5% - nawilża, liftinguje, ujędrnia

Niezwykle wygodny w użyciu żel hialuronowy o trzech różnych wielkościach cząsteczek kwasu hialuronowego.

7,90 zł

Strona główna

Jeśli masz pytania zadzwoń do nas: 608 405 738    lub napisz:info@naturalissa.pl

PEG-400 - glikol polietylenowy

Kwasy Kosmetyczne
15
PLN
PEG-400 - glikol polietylenowy
PEG-400 - glikol polietylenowy 2 5
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Cena: 15,00 zł
Cena netto: 12,20 zł



















Ilość:
szt.
Kod produktu:

47

  • Opis produktu
  • Opinie o produkcie (2)
  • Dane techniczne

Silny humektant, rozpuszczalnik kwasów, ekstraktów itp. Idealna baza do wykonania peelingu salicylowego „salipeg”, wspomaga działanie konserwantów, zdecydowanie zwiększa przenikanie składników aktywnych zastosowanych w kosmetykach.


Czystość surowca: Ph. Eur. - surowiec najwyższej jakości, spełnia wymogi medyczne
                                          

Działanie PEG-400:

• wykazuje właściwości nawilżające i konserwujące

 jest łagodną alternatywą dla etanolu przy domowym wyrobie toników 
  i peelingów na bazie kwasu salicylowego*
który w połączeniu z PEG-400
  nie powoduje łuszczenia i podrażnień skóry nawet w wysokich stężeniach

• stosowany regularnie razem z kwasem salicylowym w formie peelingu 
  oczyszcza skórę, zmniejsza rozszerzone pory, likwiduje zaskórniki i zmiany
  trądzikowe, wygładza drobne zmarszczki, rozjaśnia posłoneczne
  przebarwienia;  poleruje naskórek, niweluje nadmierną keratynizację i stany
  zapalne mieszków włosowych

• jest bardzo skutecznym promotorem przejścia dla wielu substancji czynnych

• znosi kleistość gliceryny, mocznika, pantenolu i innych surowców



Wskazania:

• cera zanieczyszczona, trądzikowa, łojotok

• skłonność do zaskórników, wyprysków i rozszerzonych porów

• gęsia skórka na ramionach i ciele

• nadmierna keratynizacja naskórka

• zapalenie mieszków włosowych

• fotostarzenie skóry - zmarszczki, przebarwienia, utrata jędrności

• prewencja nowotworów skórnych

 


Zastosowanie:

• peelingi bazujące na kwasie salicylowym

• toniki kwasowe do twarzy i ciała

• wszystkie kosmetyki - jako promotor przejścia dla subst. czynnych


 



DLA DOCIEKLIWYCH

 

Glikol polietylenowy 400 (oznaczany również jako PEG-400 lub PEG-8) jest polimerem glikolu etylenowego o masie cząsteczkowej 400 czystości zgodnie Farmakopeą Europejską. Jest to składnik uznawany w kosmetyce za bezpieczny, o niskiej toksyczności zarówno przy zewnętrznej aplikacji, jak i w przypadku spożycia. Według dostępnych danych można uznać PEG-400 za surowiec pozbawiony działania mutagennego i kancerogennego. Nie powoduje odczynów zapalnych i nie ma działania drażniącego, przeciwnie - bywa stosowany zewnętrznie nawet w przypadku oparzeń.
W kosmetyce traktowany jest przede wszystkim jako substancja nawilżająca o właściwościach konserwujących i rozpuszczalnik dla składników aktywnych, do których należy między innymi kwas salicylowy.

 


Salipeg (SA-PEG) - peeling salicylowy bez łuszczenia i podrażnień

 

Peeling salicylowy bazujący na kwasie salicylowym rozpuszczonym w glikolu polietylenowym jest efektem pracy i doświadczeń japońskich badaczy, którzy szukali bezpiecznych możliwości złuszczania trądzikowej skóry dla osób o ciemniejszej karnacji. Jak wiadomo ciemniejsza skóra jest bardziej narażona na powstawanie pozapalnych przebarwień i często zdarza się, że tradycyjne peelingi bazujące na etanolu niosą za sobą poważne skutki uboczne, często przewyższające potencjalne korzyści.

Dzięki tym eksperymentom istnieje możliwość stosowania kwasu salicylowego w wyższych stężeniach bez konieczności borykania się ze złuszczaniem, podrażnieniami i popeelingowym zaczerwienieniem skóry.
W przeciwieństwie do tradycyjnych peelingów Salipeg nie generuje łusek, podpuchnięć i stanu zapalnego. Jest idealnym peelingiem dla niedoświadczonych osób, borykających się z trądzikiem i zmianami zaskórnikowymi, mających jednocześnie skórę wrażliwą, naczynkową, skłonną do czerwienienia i atopii.

 

Wykazano ponad wszelką wątpliwość bezpieczeństwo stosowania Salipegu - poza brakiem skutków ubocznych warto wspomnieć przede wszystkim o zmniejszonej przenikalności kwasu salicylowego do organizmu. Niestety, kwas salicylowy stosowany w tradycyjny sposób na alkoholu w wyższych stężeniach i na duże powierzchnie ciała może wywołać nawet zatrucie organizmu. Aplikując 30% kwas na bazie glikolu polietylenowego w ciągu 5 minut absorpcja taka sama jak w przypadku stosowania toniku alkoholowego z 2% zawartością kwasu salicylowego. Salipeg jest więc z pewnością peelingiem bezpiecznym.

 


Działanie „salipegu”:


 skuteczny w leczeniu trądziku zaskórnikowego

 odnawia warstwę rogową naskórka

 zmniejsza stany zapalne

 wygładza drobne zmarszczki

 rozjaśnia lekkie przebarwienia posłoneczne

 powoduje znaczny wzrost nawilżenia w warstwie rogowej naskórka, dzięki
  czemu skóra wygląda młodziej i bardziej świeżo. Częściowo cofa więc objawy
  fotostarzenia skóry

 jest też znakomitą formą prewencji nowotworów skórnych. Złuszczanie 
  kwasem zawieszonym w glikolu zmniejsza ekspresję zmutowanych pod 
  wpływem promieniowania UVB protein p53; zanotowano również zmniejszenie
  ekspresji filagryny i lorikryny w keratynocytach indukowane przez UVB. Ma to
  szczególne znaczenie dla osób o jasnej karnacji narażonych w przeszłości lub
  obecnie na intensywne promieniowanie słoneczne

Wyśmienite efekty działania 30% peelingu potwierdziły testy na ochotnikach.

 


Wykonanie i stosowanie peelingu salicylowego na bazie PEG-400:


PRZED UŻYCIEM BEZWGLĘDNIE NALEŻY PRZEPROWADZIĆ TEST UCZULENIOWY -
roztworem posmarować niewielki fragment skóry za uchem, zmyć po kilku minutach, obserwować przez 24 godz.

 

Jak w każdy innym przypadku podstawową kwestią jest zachowanie bazowych zasag higieny, unikanie wdychania kwasu salicylowego podczas przygotowywania roztworu i stosowanie składników o temperaturze pokojowej. W przepisach uwzględniono ciężar właściwy PEG-400 i ciężar nasypowy kwasu salicylowego, które są dostępne w naszym sklepie. W przypadku surowców pochodzących z innych źródeł wartości te mogą się różnić.

 

Aby uzyskać 10g roztworu peelingującego należy zmieszać:

 

1.85 ml kwasu salicylowego* i 8.28 ml PEG-400 dla stężenia 10%
3.70 ml kwasu salicylowego* i 7.36 ml PEG-400 dla stężenia 20%
5.55 ml kwasu salicylowego* i 6.44 ml PEG-400 dla stężenia 30%

 

W przypadku, gdyby kwas nie chciał się do końca rozpuścić można całość lekko ogrzać w kąpieli wodnej, co może się zdarzyć szczególnie przy wyższych stężeniach.

Tak wykonany roztwór jest mieszaniną samokonserwującą, co zawdzięcza niskiemu pH i glikolowi jako bazie. Można więc wykonywać jednorazowo większe ilości, stosując wielokrotności podanych ilości składników. Przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym opakowaniu z ciemnego szkła i stosować wedle potrzeby.

Użytkowanie peelingu należy zacząć od niższych stężeń dla sprawdzenia reakcji skóry. Lekkie pieczenie i zaczerwienienie skóry tuż po aplikacji i przy zmywaniu jest reakcją jak najbardziej normalną. Twórcy peelingu zalecają stężenie 10-30%, z naciskiem na 20-30%, częstotliwość 2 razy w tygodniu oraz zmycie mieszaniny ze skóry po upływie 3-20 minut.

W badaniach na skórę twarzy aplikowano tylko 1ml roztworu. Nie ma potrzeby neutralizowania peelingu, w celu zakończenia zabiegu wystarczy bez pocierania zmyć mieszankę z twarzy używając do tego wody i delikatnego środka myjącego, po czym zaaplikować wybrany preparat łagodzący.

Salipeg wykonywany regularnie i zgodnie z instrukcją nie powoduje skutków ubocznych, a pozwala korzystać z zalet wyższych stężeń kwasu salicylowego. Jak podkreślają sami twórcy - jest to bezpieczny peeling, który nie wymaga wprawy ani doświadczenia lekarskiego.

 

Źródła:
1. Złuszczanie za pomocą kwasu salicylowego
2. Fotostarzenie się skóry
3. Chemical Peeling by SA-PEG Remodels Photo-damaged Skin: Suppressing p53 Expression and Normalizing Keratinocyte Differentiation
4. Chemical peeling agent
5. Chemical peeling normalizes keratinization and suppresses pre-malignant change in photodamaged skin.
6. New formulation of chemical peeling agent: 30% salicylic acid in polyethylene glycol. Absorption and distribution of 14C-salicylic acid in polyethylene glycol applied topically to  skin of hairless mice.
7. Chemical peeling by SA-PEG remodels photo-damaged skin: suppressing p53 expression and normalizing keratinocyte differentiation.
8. Relative bioavailability of salicylic acid following dermal application of a 30% salicylic acid skin peel preparation.
9. By the grace of peeling: the brace function of the stratum corneum in the protection from photo-induced keratinocyte carcinogenesis.
10. Excellent Clinical Results with a New Preparation for Chemical Peeling in Acne: 30% Salicylic Acid in Polyethylene Glycol Vehicle


Opinie o produkcie (2)

forties
26 lutego 2010

Bardzo się cieszę, że nie muszę już szukać tego składnika-oto jest:)Zrobiłam już pierwszy zabieg i przebiegł świetnie. Odradzam spirytus, doradzam PEG z salicylowym.


karina
5 października 2011

Cudownie jest stosować SALIPEG i cieszyć się świetnymi efektami nie martwiąc się jak i gdzie dostać PEG ;) Polecam!


Dane techniczne

Skład INCI PEG-400 / Glikol Polietylenowy 400 / PEG-8
. zgodny z Ph. Eur
Ciężar właściwy/nasypowy 1.09 g/ml
Zalecane stężenie 1-15% - w kosmetykach
. do 70% w peelingach
Właściwości fizyczne gęsta, bezbarwna ciecz
. rozpuszczalny w wodzie, w etanolu, glicerynie i innych glikolach

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Sklep jest w trybie podglądu
Copyright Naturalissa 2014
Sklep internetowy Shoper.pl
Naturalissa surowce i półprodukty kosmetyczne
Sklep internetowy Shoper.pl