Promocje

Nowości

Bestsellery

Kwas Hialuronowy 5% Żel - ekologiczny konserwant Kwas Hialuronowy 5% Żel - ekologiczny konserwant

Wypełnia zmarszczki, nawilża
Żel o najwyższym, profesjonalnym stężeniu czystego kwasu hialurono-
wego o 3 różnych cząsteczkach

17,90 zł

Tonik PHA 7% - Kwas Laktobionowy i Glukonolakton Tonik PHA 7% - Kwas Laktobionowy i  Glukonolakton

Idealny do każdego rodzaju cery wrażliwej, także z trądzikiem różowatym, która nie toleruje kosmetyków z mocnymi kwasami

17,00 zł

Skoncentrowane Serum Punktowe na Zmarszczki - edycja limitowana Skoncentrowane Serum Punktowe na Zmarszczki - edycja limitowana

Aktywne serum na zmarszczki. Wypełnia zmarszczki mimiczne,  pod oczami oraz bruzdy

48,00 zł
  • nowość

Adifill Peptide- wypełnij zmarszczki i powiększ biust własnym tłuszczem Adifill Peptide- wypełnij zmarszczki i powiększ biust własnym tłuszczem

Zwiększa ilość podskórnego tłuszczu wypełniając zmarszczki, bruzdy oraz powiększając biust i pośladki

27,00 zł

Liposomowy Kompleks do Cery Naczynkowej - 4% Troxerutyny Liposomowy Kompleks do Cery Naczynkowej - 4% Troxerutyny

Aktywne składniki zamknięte w liposomach - wzmacniają naczynka, zmniejszają zaczerwieniania skóry, łagodzą trądzik różowaty

15,50 zł
  • nowość

Kompleks Peptydowy - skuteczna walka ze zmarszczkami Kompleks Peptydowy - skuteczna walka ze zmarszczkami

Redukuje każdy rodzaj zmarszczek, stymuluje produkcję kolagenu i naturalnego kwasu hialuronowego. Działa ujędrniająco i nawilżająco, poprawia owal twarzy. 

28,00 zł
  • nowość

Kwas Alfa Liponowy w Liposomach - efektywne działanie przeciwzmarszczkowe Kwas Alfa Liponowy w Liposomach - efektywne działanie przeciwzmarszczkowe

Kwa Alfa Liponowy z dodatkiem witaminy C działa  przeciwzmarszcz-
kowo, wybielająco, przeciwzapalnie i antykosydacyjnie.

16,50 zł

Potrójny Kwas Hialuronowy Żel 1,5% - nawilża, liftinguje, ujędrnia Potrójny Kwas Hialuronowy Żel 1,5% - nawilża, liftinguje, ujędrnia

Niezwykle wygodny w użyciu żel hialuronowy o trzech różnych wielkościach cząsteczek kwasu hialuronowego.

7,90 zł

Strona główna

Jeśli masz pytania zadzwoń:  608 405 738w godz. 10.00 - 16.00   lub  napisz: info@naturalissa.pl

Olej Abisyński Naturalny

Oleje & Masła
6.5
PLN
Olej Abisyński Naturalny
in_stock
Dostępność:
średnia ilość
Cena: 6,50 zł
Cena netto: 5,28 zł













Ilość:
szt.
Kod produktu:

334

  • Opis produktu
  • Opinie o produkcie (0)
  • Dane techniczne

Lekki olej tłoczony na zimno, łatwo wnikający w naskórek. Działa wygładzająco i odżywczo, zarówno w przypadku skóry mieszanej jak i suchej starzejącej się

Skutecznie pielęgnuje włosy: nadaje im blask, tworzy delikatną warstwę ochronną, ułatwia rozczesywanie i działa nawilżająco. Idealny do zabiegu olejowania włosów. Zgodnie z badaniami, jest znakomitą i tanią alternatywą dla oleju arganowego w pielęgnacji włosów.

Olej abisyński zapewnia dobry poślizg bez pozostawiania na skórze uczucia tłustości. Dzięki temu znakomicie sprawdza się jako baza olejków i lotionów do masażu twarzy i ciała.

Stabilny, jasny, bezzapachowy i łatwy w użyciu. Nie posiada działania drażniącego i alergizującego

Właściwości Oleju Abisyńskiego:

  • odżywia, wygładza i zmiękcza przesuszony naskórek

  • ogranicza przeznaskórkową utratę wody

  • wzmacnia barierę lipidową skóry

  • odżywia i nabłyszcza włosy

  • chroni włosy przed uszkodzeniami mechanicznymi i działaniem detergentów

  • ułatwia rozczesywanie włosów

  • zabezpiecza końcówki włosów
  • nadaje poślizg i jedwabistość w preparatach do masażu

  • ułatwia dyspersję pigmentów

  • stabilny w wysokich temperaturach

  • niweluje drażniące działanie detergentów

 

Wskazania:

  • w codziennej pielęgacji każdego rodzaju cery

  • włosy suche, zniszczone, bez połysku

  • kłopoty z rozczesywaniem włosów

  • skłonność do ich łamliwości

 

Jakie produkty możesz zrobić z Olejem Abisyńskim

  • sera, olejki kremy do twarzy

  • balsamy do ciała

  • oleje do masażu twarzy i ciała

  • odżywki, maski i olejowe sera do włosów

  • dodatek do produktów do mycia typu żele, mydła

  • sztyfty i balsamy do ust

  • preparaty do mycia skóry i włosów

  • kosmetyki kolorowe

 


 

Crambe Abyssinica czyli modrak abisyński jest oleistą rośliną uprawową, występującą w dzikiej formie na terenach dzisiejszej Etiopii (dawniej: Abisynii - stąd nazwa).

Nasiona modraka zawierają około 30% oleju o wyjątkowym składzie i właściwościach.

 Olej abisyński jest wyjątkowo bogaty w długołańcuchowy nienasycony kwas erukowy (cis 13-dokozenowy) o silnych właściwościach pielęgnacyjnych.

Typowy skład oleju przedstawia się następująco:

kwas erukowy: 50 - 65 %

kwas oleinowy: 10 - 25 %

kwas linolowy: 7 - 15 %

kwas linolenowy: 2 - 5 %

kwas behenowy: 1 - 3 %

inne: ad. 100 %

 

Skóra

Jest olejem o łatwym rozprowadzaniu na skórze, sporym poślizgu, niskiej lepkości, całkowicie płynnym w temperaturze pokojowej, przy jednoczesnej wysokiej masie cząsteczkowej. Bardzo odporny na utlenianie i wielokrotne podgrzewanie w wysokich temperaturach.

Aplikowany na skórę, dzięki dużej zawartości kwasów nienasyconych, tworzy delikatną, ochronną warstwę, która redukuje przeznaskórkową utratę wody i wzmacnia naturalną barierę lipidową. Już w niewielkich stężeniach (od 2%) poprawia teksturę, koloryt i niweluje oznaki nadmiernego przesuszenia naskórka.

Z powodzeniem może być dodawany do produktów myjących - zapobiega wysuszeniu skóry i niweluje drażniące działanie detergentów.

 

Kosmetyki kolorowe

Ułatwia dyspersję pigmentów, nadaje efekt gładkości i jedwabistości.

W niższych stężeniach nawilża bez pozostawiania tłustej warstwy, a w wyższych - odżywia i chroni przed wysuszeniem.

 

Włosy

Rewelacyjie sprawdza się w pielęgnacji włosów - nadaje połysk, nawilża, pozostawia nieobciążający, ochronny film.

 

Porównanie oleju abisyńskiego i arganowego w pielęgnacji włosów

 Jak wiadomo, olej arganowy jest coraz popularniejszym składnikiem w gotowych produktach do włosów. Za jego stale rosnącą popularnością przemawia wyjątkowa skuteczność w odżywianiu i nabłyszczaniu włosów, przeciwko - wysoka cena.

 Modrak abisyński jest jednoroczną, szybko rosnącą, odporną na suszę i choroby, niemodyfikowaną genetycznie rośliną. Plon z hektara jest spory, a olej z nasion tłoczony jest mechanicznie bez użycia dodatkowych chemicznych rozpuszczalników. Modrak uprawiany jest obecnie nie tylko w rejonie Morza Śródziemnego, ale też w Stanach zjednoczonych, a nawet na niewielką skalę - w Polsce. Wszystko to powoduje, że cena oleju abisyńskiego jest niewielka.

Z kolej olej arganowy należy do najdroższych olejów. Wynika to przede wszystkim z ograniczonej uprawy drzew Arganii (obszar ok. 700 tys. hektarów w Maroku), ich nieodporności na suszę i zbioru owoców tylko raz w ciągu roku. Ma to oczywiście przełożenie na końcową cenę oleju arganowego, która z kolei skutkuje tym, że olej dostępny w handlu rzadko kiedy ma wiele wspólnego z oryginałem. Pośrednicy zastępują go tańszym olejem bądź stosują rozcieńczanie.

 Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez instytut TRI Princeton:

  • Oba oleje mają częściowo podobny skład długołańcuchowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (olej abisyński - w ponad połowie nienasycone C22 kwasy omega-9; olej arganowy - C18 omega-6 i omega-9, które stanowią również sporą część kwasów w oleju abisyńskim). Podobnie zachowują się na skórze, jednak olej abisyński ma nieznacznie wyższą lepkość.
  • Olej abisyński zapewnia nieco lepszy efekt kondycjonujący i bardziej ułatwia rozczesywanie włosów niż olej arganowy.
  • Oba oleje działają wzmacniająco na włókno włosowe, przy czym olej abisyński lepiej chroni włosy przed łamliwością i mechanicznymi uszkodzeniami.
  • Oba oleje w podobnym stopniu wzmagają połysk i blask włosów - tutaj dla odmiany nieznacznie skuteczniejszy jest olej arganowy.

 Podsumowując to wszystko można powiedzieć, że olej abisyński jest bardziej ekonomiczną alternatywą dla oleju arganowego w preparatach do pielęgnacji włosów.

 Jego zastosowania są właściwie nieograniczone - może stanowić bazę olejowych ser aplikowanych przed myciem włosów, dodatek do odżywek (ze spłukiwaniem i bez), masek i szamponów, a także może zastąpić silikony - wtarty w niewielkiej ilości w końcówki włosów po ich umyciu.

Opinie o produkcie (0)

Dane techniczne

Skład INCI Crambe Abyssinica Seed Oil
Ciężar właściwy/nasypowy 0,8 g/ml
Zalecane stężenie 1-100%
Właściwości fizyczne płynny olej o barwie jasnożółtej
. bez zapachu
. produkt stabilny, odporny na oksydację i podgrzewanie
Przechowywanie w lodówce
Skład kwasów tłuszczowych C16:0 Palmitic Acid - 2.2
. C18:1 Oleic Acid – 18.2
. C18:2 Linoleic Acid – 8.4
. C18:3 α-LINOLENIC ACID - 4.6
. C20:1 EICOSENOIC ACID - 5
. C22:1 ERUCIC ACID - 53.8

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Copyright Naturalissa 2014
Sklep internetowy Shoper.pl
Naturalissa surowce i półprodukty kosmetyczne
Sklep internetowy Shoper.pl