Promocje

Nowości

Bestsellery

Kwas Hialuronowy 5% Żel - ekologiczny konserwant Kwas Hialuronowy 5% Żel - ekologiczny konserwant

Wypełnia zmarszczki, nawilża
Żel o najwyższym, profesjonalnym stężeniu czystego kwasu hialurono-
wego o 3 różnych cząsteczkach

17,90 zł

Tonik PHA 7% - Kwas Laktobionowy i Glukonolakton Tonik PHA 7% - Kwas Laktobionowy i  Glukonolakton

Idealny do każdego rodzaju cery wrażliwej, także z trądzikiem różowatym, która nie toleruje kosmetyków z mocnymi kwasami

17,00 zł

Skoncentrowane Serum Punktowe na Zmarszczki - edycja limitowana Skoncentrowane Serum Punktowe na Zmarszczki - edycja limitowana

Aktywne serum na zmarszczki. Wypełnia zmarszczki mimiczne,  pod oczami oraz bruzdy

48,00 zł
  • nowość

Adifill Peptide- wypełnij zmarszczki i powiększ biust własnym tłuszczem Adifill Peptide- wypełnij zmarszczki i powiększ biust własnym tłuszczem

Zwiększa ilość podskórnego tłuszczu wypełniając zmarszczki, bruzdy oraz powiększając biust i pośladki

27,00 zł

Liposomowy Kompleks do Cery Naczynkowej - 4% Troxerutyny Liposomowy Kompleks do Cery Naczynkowej - 4% Troxerutyny

Aktywne składniki zamknięte w liposomach - wzmacniają naczynka, zmniejszają zaczerwieniania skóry, łagodzą trądzik różowaty

15,50 zł
  • nowość

Kompleks Peptydowy - skuteczna walka ze zmarszczkami Kompleks Peptydowy - skuteczna walka ze zmarszczkami

Redukuje każdy rodzaj zmarszczek, stymuluje produkcję kolagenu i naturalnego kwasu hialuronowego. Działa ujędrniająco i nawilżająco, poprawia owal twarzy. 

28,00 zł
  • nowość

Potrójny Kwas Hialuronowy Żel 1,5% - nawilża, liftinguje, ujędrnia Potrójny Kwas Hialuronowy Żel 1,5% - nawilża, liftinguje, ujędrnia

Niezwykle wygodny w użyciu żel hialuronowy o trzech różnych wielkościach cząsteczek kwasu hialuronowego.

7,90 zł

Kwas Alfa Liponowy w Liposomach - efektywne działanie przeciwzmarszczkowe Kwas Alfa Liponowy w Liposomach - efektywne działanie przeciwzmarszczkowe

Kwa Alfa Liponowy z dodatkiem witaminy C działa  przeciwzmarszcz-
kowo, wybielająco, przeciwzapalnie i antykosydacyjnie.

16,50 zł

Strona główna

Jeśli masz pytania zadzwoń:  608 405 738w godz. 10.00 - 16.00   lub  napisz: info@naturalissa.pl

Mocznik

Nawilżające
3.5
PLN
Mocznik
in_stock
Dostępność:
na wyczerpaniu
Cena: 3,50 zł
Cena netto: 2,85 zł



















Ilość:
szt.
Kod produktu:

1

  • Opis produktu
  • Opinie o produkcie (0)
  • Dane techniczne

Substancja higroskopijna o działaniu nawilżającm, złuszczającym, wzmacniającym barierę skórną. 
Czystość surowca: cz.d.a. – 99,9-99,99%,  gwarantuje najwyższą jakość oraz bezpieczeństwo stosowania.


Działanie Mocznika:

• w stężeniu do 10% działa silnie higroskopijnie, nawilżająco

• wzmacnia barierę skórną

• w stężeniu ponad 10% (10-50%) ma działanie keratoliczne i silnie
   antybakteryjne - nie stosować w przypadku skóry wrażliwej

• znosi  nadmierne rogowacenie i stany zapalne mieszków włosowych

• zapobiega wrastaniu włosów po depilacji

• złuszcza skórę na stopach, zapobiega jej narastaniu, zmniejsza skłonność do 
  pękających pięt

• ułatwia usuwanie łuszczycowych łusek na skórze głowy i ciała

• odświeża i uelastycznia skórę

• zmniejsza świąd skóry o podłożu chorobowym

• złuszczając warstwę rogową ułatwia przenikanie składników aktywnych


Wskazania:

• skóra sucha, alergiczna, skłonna do odwodnienia

• AZS

• wspomagająco podczas kuracji retinoidami

• w chorobach skórnych przebiegających z nadmierną keratynizacją (łuszczyca)

• zapalenie mieszków włosowych

• gęsia skórka na ramionach i ciele

• skłonność do wrastania włosów po depilacji

• nadmierne rogowacenie skóry stóp, łokci i kolan

• podrażnienie i wysuszenie skóry wywołane nadmiernym stosowaniem
  agresywnych detergentów


Zastosowanie:


• toniki, kremy i sera do twarzy

• balsamy i lotiony do ciała

• kremy i maści do stóp

• preparaty do mycia ciała


 



DLA DOCIEKLIWYCH

Mocznik jest naturalną substancją, występującą w ludzkim organizmie - końcowym produktem trawienia białek. W skórze wchodzi w skład naturalnego czynnika nawilżającego NMF.
W kosmetyce i dermatologii stosowany jest z powodzeniem od ponad 40-tu lat jako substancja tania, hypoalergiczna, nie powodująca podrażnień i o udowodnionym leczniczym działaniu.

U osób ze zdrową i mocną barierą skórną mocznik występuje w ilości około 1%. Niestety wiele chorób skórnych, w tym AZS, a także stosowanie agresywnych kosmetyków, potrafi znacznie zmniejszyć ilość mocznika w skórze, co powoduje, że staje się ona wysuszona, skłonna do odwodnienia, podrażnień i łuszczenia.

Szczególnie niszczące działanie na poziom mocznika w skórze ma SLS - mocny detergent tak często stosowany w kosmetykach myjących. Wykazano jednak, że dodatek 10% mocznika do żelu myjącego bądź dodatek 5% do preparatu stosowanego po myciu pozwala podnieść poziom mocznika aż o 110% w porównaniu z grupą kontrolną stosującą tylko preparat myjący z SLS.

W przypadku stosowania retinoidów mocznik może być pomocny jako substancja nawilżająca i odbudowująca barierę lipidową naskórka. O ile znaczna część popularnych preparatów nawilżajacych ma dyskusyjny wpływ na barierę naskórkową, tak wiadomo obecnie, że krem z zawartością 5% mocznika  przy dłuższym stosowaniu nie tylko nie narusza bariery, ale znacznie ją wzmacnia. Zmniejsza to skutki uboczne jakie towarzyszą terapii - świąd, łuszczenie i zaczerwienie skóry.

Stężenia 10-20% i wyższe mają działanie złuszczające i antybakteryjne. Działają przeciwtrądzikowo, wygładzająco, znoszą nadmierną keratynizację naskórka, zmniejszając zaskórniki, stany zapalne mieszków włosowych i wrastanie włosów po depilacji. Dzięki złuszczaniu warstwy rogowej pozwalają na silniejsze przenikanie składników aktywnych.
W stężeniach 20-50% działają silnie keratolitycznie usuwając łuski łuszczycowe, nadmierne rogowacenie stóp, łokci i kolan.

W gotowych preparatach mocznik często łączony jest z kwasem salicylowym, co potęguje działanie tego ostatniego, z kwasem mlekowym, który działa również stabilizująco na mocznik, ale przede wszystkim z emolientami. Emolienty dodatkowo znoszą wrażenie suchej skóry i zapobiegają utracie wody.

Mocznik rozpuszcza się całkowicie w wodzie, a w tłuszczach tworzy zawiesinę, jednak nawet kombinacja samego mocznika i tłuszczy bez użycia wody jest skuteczna w przypadku chorobliwie suchej, podrażnionej skóry, co wykazano w badaniach dla preparatu Umecta (40% mocznika w bazie składającej się z nienasyconych kwasów tłuszczowych).

Źródła:
1. Changes in skin barrier function following long-term treatment with moisturizers, a randomized controlled trial.
2. Urea - its role in cosmetics
3. umecta (urea 40% in EFA vehicle) and treating very dry skin


Opinie o produkcie (0)

Dane techniczne

Skład INCI Urea
Ciężar właściwy/nasypowy 0,71 g/ml
Zalecane stężenie do 10% w preparatach do twarzy
. do 50% w preparatach do ciała i stóp
Właściwości fizyczne białe, drobne kryształki – cz.d.a (czysty do analizy)
. bardzo dobra w wodzie, częściowa w etanolu, w tłuszczach tworzy zawiesinę
. pH 9,5
Przechowywanie Przechowywać w temp. pok. w szczelnie zamkniętym pojemniku. Chronić przed kontaktem z powietrzem i wilgocią – surowiec bardzo higroskopijny
Zalecenia techniczne zalecana stabilizacja kwasem mlekowym

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Copyright Naturalissa 2014
Sklep internetowy Shoper.pl
Naturalissa surowce i półprodukty kosmetyczne
Sklep internetowy Shoper.pl