Promocje

Nowości

Bestsellery

Tonik PHA 7% - Kwas Laktobionowy i Glukonolakton Tonik PHA 7% - Kwas Laktobionowy i  Glukonolakton

Idealny do każdego rodzaju cery wrażliwej, także z trądzikiem różowatym, która nie toleruje kosmetyków z mocnymi kwasami

17,00 zł

Kwas Hialuronowy 5% Żel - ekologiczny konserwant Kwas Hialuronowy 5% Żel - ekologiczny konserwant

Wypełnia zmarszczki, nawilża
Żel o najwyższym, profesjonalnym stężeniu czystego kwasu hialurono-
wego o 3 różnych cząsteczkach

13,40 zł 17,90 zł
  • promocja

Kompleks Peptydowy - skuteczna walka ze zmarszczkami Kompleks Peptydowy - skuteczna walka ze zmarszczkami

Redukuje każdy rodzaj zmarszczek, stymuluje produkcję kolagenu i naturalnego kwasu hialuronowego. Działa ujędrniająco i nawilżająco, poprawia owal twarzy. 

28,00 zł
  • nowość

Skoncentrowane Serum Punktowe na Zmarszczki - edycja limitowana Skoncentrowane Serum Punktowe na Zmarszczki - edycja limitowana

Aktywne serum na zmarszczki. Wypełnia zmarszczki mimiczne,  pod oczami oraz bruzdy

45,00 zł 48,00 zł
  • promocja
  • nowość

Adifill Peptide- wypełnij zmarszczki i powiększ biust własnym tłuszczem Adifill Peptide- wypełnij zmarszczki i powiększ biust własnym tłuszczem

Zwiększa ilość podskórnego tłuszczu wypełniając zmarszczki, bruzdy oraz powiększając biust i pośladki

27,00 zł

Heksapeptyd Botox Like - usuń zmarszczki mimiczne Heksapeptyd Botox Like  - usuń zmarszczki mimiczne

Łagodzi mikroskurcze mięśni twarzy, wygładza istniejące zmarszczki mimiczne, chroni przed nowymi

22,00 zł

Kwas Alfa Liponowy w Liposomach - efektywne działanie przeciwzmarszczkowe Kwas Alfa Liponowy w Liposomach - efektywne działanie przeciwzmarszczkowe

Kwa Alfa Liponowy z dodatkiem witaminy C działa  przeciwzmarszcz-
kowo, wybielająco, przeciwzapalnie i antykosydacyjnie.

16,50 zł

Niezmydlalna Frakcja Sojowa 60% steroli Niezmydlalna Frakcja Sojowa  60% steroli

Zwiększa produkcję kolagenu, działa przeciwzapalnie i antyandrogennie. Ogranicza przetłuszczanie skóry i pozostawia ją idealnie matową.

4,50 zł

Strona główna

Jeśli masz pytania napisz do nas: info@naturalissa.pl

Gliceryna Roślinna

Nawilżające
3.9
PLN
Gliceryna Roślinna
out_of_stock
Dostępność:
oczekujemy na dostawę
Cena: 3,90 zł
Cena netto: 3,17 zł



















Ilość:
szt.
Kod produktu:

46

  • Opis produktu
  • Opinie o produkcie (0)
  • Dane techniczne

Podstawowy składnik w pielęgnacji każdego rodzaju cery. Wykazuje silne działanie nawilżające, zmniejsza TEWL, jest doskonałym promotorem przejścia dla wielu substancji czynnych.

Czystość surowca:
cz.d.a. – 99,9-99,99%,  gwarantuje najwyższą jakość oraz bezpieczeństwo stosowania.


Działanie Gliceryny:

• wzmacnia nawilżenie naskórka

• wygładza powierzchnię skóry i nadaje jej miękkość

• uszczelnia barierę lipidową skóry

• wspomaga dojrzewanie komórek skóry

• pobudza proces gojenia

• jest jednym z najskuteczniejszych humektanów stosowanych w 
  przypadku  AZS

• stabilizuje emulsję zapobiegającym ponownej krystalizacji składników
  aktywnych

• znosi drażniący wpływ etanolu

• niweluje wysuszające działanie emulgatorów

• jest skutecznym środkiem nawilżającym nawet dla chorobliwie suchej
  skóry u osób z cukrzycą

• zwiększa przenikanie tretinoiny w głąb skóry

• działa jako promotor przejścia dla wielu substancji czynnych



Wskazania:

• skóra sucha, skłonna do podrażnień, nadreaktywna

• atopowe zapalenie skóry

• każdy rodzaj skóry odwodnionej

• stosowanie środków leczniczych bazujących na alkoholu

• kuracje retinoidowe

• wspomagająco w pielęgnacji skóry cukrzyków

• łuszczyca



Zastosowanie:

• toniki, sera i kremy do twarzy

• balsamy i lotiony do ciała

• kremy i maści do dłoni i stóp


 



DLA DOCIEKLIWYCH

Gliceryna (glicerol) jest organicznym alkoholem trójwodorotlenowym, pozyskiwanym na potrzeby przemysłu kosmetycznego poprzez hydrolizę olejów roślinnych z zasadami. Jest jednym z najstarszych, najbezpieczniejszych i najlepiej przebadanych humektanów. Utrudnia parowanie wody, uelastycznia skórę, nadaje jej miękkość. Co ważne efekt ten utrzymuje się aż do 24 godzin po aplikacji - tak długo bowiem glicerol zostaje w skórze. Dodatkowo posiada działanie bakteriostatyczne, zapobiega rekrystalizacji składników aktywnych (np. kwasu salicylowego), nadaje gładką konsystencję i opóźnia wysychanie emulsji i żeli. Stosowana w roztworach alkoholowych łagodzi ich wysuszające działanie.

Przez dłuższy czas istniało przekonanie, że przy niskiej wilgotności powietrza gliceryna może chłonąć wodę z głębszych warstw skóry i w konsekwencji ją wysuszyć, ale w ostatnim czasie ta teoria wydaje się być niczym nie uzasadniona. Po aplikacji glicerol przenika do przestrzeni międzykomórkowej, gdzie wiąże wodę i wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu lipidów, co dodatkowo działa uszczelniająco.

Emulgatory stosowane w formulacjach wodnych mają odwadniający wpływ na rogową warstwę naskórka. To samo można powiedzieć emulsjach typu o/w (emulsje w/o działają nawilżająco i nie naruszają bariery ochronnej skóry). Dodanie gliceryny do emulsji o/w i roztworów wodnych znosi negatywny wpływ emulgatorów na naskórek, zabezpieczając go przed wysychaniem.
Jest to szczególnie ważne w przypadku atopowego zapalenia skóry. Do głównych objawów AZS należy wysuszenie skóry, intensywny świąd i uszkodzona bariera ochronna. Postępowanie terapeutyczne powinno być zindywidualizowane, lecz prawie zawsze obejmuje środki nawilżające i emolienty. Gliceryna jest jednym z najważniejszych składników, służących osłabionej i nadreaktywnej skórze atopowej. Dowodzą tego przeprowadzone na 24 ochotnikach badania, według których preparat z 20% gliceryną wyraźnie poprawia parametry skórne u osób z atopią.

 Jak to działa?
Poziom glicerolu w skórze odpowiada za jej nawilżenie, elastyczność naskórka i sprawną barierę lipidową. To także ochrona przed podrażnieniami i prawidłowe procesy naprawcze w przypadku urazów. Dzięki występującym w skórze białkom akwaporynom-3 (AQP3) woda, glicerol i prawdopodobnie inne substancje nawilżające mogą być dostarczane do wnętrza komórek. Aplikowana zewnętrznie gliceryna stymuluje aktywność białek AQP3, zwiększając tym samym ilość wody i gliceryny w komórkach skóry. Pod tym względem wykazuje synergizm z niacinamide.

W badaniu z 2003 roku opublikowanym w The Journal of Investigative Dermatology  opisano nową właściwość gliceryny - wspomaganie dojrzewania komórek skórnych i prawidłowego przechodzenia przez wszystkie 4 etapy tego procesu. Fakt ten może mieć duże znaczenie dla wszystkich osób borykających się z chorobami skórnymi, spowodowanymi nadprogramowymi podziałami i zaburzonym dojrzewaniem komórek. Najbardziej dotkliwym schorzeniem tego typu jest oczywiście łuszczyca. Według badaczy zmniejszony poziom glicerolu w skórze może skutkować właśnie hiperproliferacją, pogrubieniem skóry, jej łuszczeniem i osłabionymi zdolnościami naprawczymi. Zasadne wydaje się więc stosowanie glicerynowych aplikacji jako leczenia wspomagającego łuszczycę.

 Gliceryna ma jednak wady - jest surowcem dość lepkim, szczególnie w wyższych stężeniach  w takich stężeniach może również przyspieszać powstawanie zaskórników w przypadku cer trądzikowych. Zalecamy więc stosowanie gliceryny od mniejszych stężeń i obserwowanie reakcji skóry. Z praktycznych testów wynika, że dodatek 10-15% glikolu propylenowego PEG-400 znosi kleistość gliceryny w formulacji.

 

 Źródła:

1. Gliceryna / glicerol
2. Nawilżające humektany
3. Glycerin May Help Skin Disease, Study Finds
4. Water content and thickness of the stratum corneum contribute to skin surface morphology
5. How do dermatological vehicles influence the horny layer?
6. Effects of glycerol on the in vitro percutaneous absorption of all-trans retinoic acid
7. Placebo-controlled, double-blind, randomized, prospective study of a glycerol-based emollient on eczematous skin in atopic dermatitis: biophysical and clinical evaluation
8. Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions
9. Aquaporin-3 functions as a glycerol transporter in mammalian skin
10. Aquaporins: Stimulation by Vitamins, Steroids and Sugar Alcohols


 

Opinie o produkcie (0)

Dane techniczne

Skład INCI Glycerin
Ciężar właściwy/nasypowy 1,26 g/ml
Zalecane stężenie do 5% w codziennej pielęgnacji
. 5-15% w przypadku skóry wysuszonej
. 20% leczniczo w przypadku AZS
Właściwości fizyczne gęsta bezbarwna ciecz o słodkim smaku
. rozpuszczalna w wodzie i etanolu
Przechowywanie w temp. pokojowej w szczelnie zamkniętych pojemnikach
Zalecenia techniczne stężenia wyższe niż 3-5% mogą działać komedogennie w przypadku cery tłustej, trądzikowej

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Sklep jest w trybie podglądu
Copyright Naturalissa 2014
Sklep internetowy Shoper.pl
Naturalissa surowce i półprodukty kosmetyczne
Sklep internetowy Shoper.pl