Promocje

Nowości

Bestsellery

Kwas Hialuronowy 5% Żel - ekologiczny konserwant Kwas Hialuronowy 5% Żel - ekologiczny konserwant

Wypełnia zmarszczki, nawilża
Żel o najwyższym, profesjonalnym stężeniu czystego kwasu hialurono-
wego o 3 różnych cząsteczkach

17,90 zł

Tonik PHA 7% - Kwas Laktobionowy i Glukonolakton Tonik PHA 7% - Kwas Laktobionowy i  Glukonolakton

Idealny do każdego rodzaju cery wrażliwej, także z trądzikiem różowatym, która nie toleruje kosmetyków z mocnymi kwasami

17,00 zł

Skoncentrowane Serum Punktowe na Zmarszczki - edycja limitowana Skoncentrowane Serum Punktowe na Zmarszczki - edycja limitowana

Aktywne serum na zmarszczki. Wypełnia zmarszczki mimiczne,  pod oczami oraz bruzdy

48,00 zł
  • nowość

Adifill Peptide- wypełnij zmarszczki i powiększ biust własnym tłuszczem Adifill Peptide- wypełnij zmarszczki i powiększ biust własnym tłuszczem

Zwiększa ilość podskórnego tłuszczu wypełniając zmarszczki, bruzdy oraz powiększając biust i pośladki

27,00 zł

Liposomowy Kompleks do Cery Naczynkowej - 4% Troxerutyny Liposomowy Kompleks do Cery Naczynkowej - 4% Troxerutyny

Aktywne składniki zamknięte w liposomach - wzmacniają naczynka, zmniejszają zaczerwieniania skóry, łagodzą trądzik różowaty

15,50 zł
  • nowość

Kompleks Peptydowy - skuteczna walka ze zmarszczkami Kompleks Peptydowy - skuteczna walka ze zmarszczkami

Redukuje każdy rodzaj zmarszczek, stymuluje produkcję kolagenu i naturalnego kwasu hialuronowego. Działa ujędrniająco i nawilżająco, poprawia owal twarzy. 

28,00 zł
  • nowość

Kwas Alfa Liponowy w Liposomach - efektywne działanie przeciwzmarszczkowe Kwas Alfa Liponowy w Liposomach - efektywne działanie przeciwzmarszczkowe

Kwa Alfa Liponowy z dodatkiem witaminy C działa  przeciwzmarszcz-
kowo, wybielająco, przeciwzapalnie i antykosydacyjnie.

16,50 zł

Potrójny Kwas Hialuronowy Żel 1,5% - nawilża, liftinguje, ujędrnia Potrójny Kwas Hialuronowy Żel 1,5% - nawilża, liftinguje, ujędrnia

Niezwykle wygodny w użyciu żel hialuronowy o trzech różnych wielkościach cząsteczek kwasu hialuronowego.

7,90 zł

Strona główna

Jeśli masz pytania zadzwoń:  608 405 738w godz. 10.00 - 16.00   lub  napisz: info@naturalissa.pl

Kwas Glicyzyrynowy DPG

Aktywne Składniki
25
PLN
Kwas Glicyzyrynowy DPG
Kwas Glicyzyrynowy DPG 3 0
out_of_stock
Dostępność:
oczekujemy na dostawę
Cena: 25,00 zł
Cena netto: 20,33 zł



















Ilość:
szt.
Kod produktu:

140

  • Opis produktu
  • Opinie o produkcie (3)
  • Dane techniczne

Antycellulitowy Kwas Glicyzyrynowy DPG - Rozpuszczalny w Wodzie

Aktywny składnik o szerokim spektrum działania - skutecznie likwiduje tkankę tłuszczową i wspomaga walkę z cellulitem. Łagodzi podrażnienia i działa przeciwzapalnie. Odpowiada za jędrność i poziom nawilżenia skóry dlatego często wykorzystywany jest jako składnik kremów przeciwzmarszczkowych.

Składnik nie złuszcza skóry i nie uwrażliwia skóry na promienie UV - może być stosowany przez cały rok.

Kwas glicyryzynowy jako sól potasowa (DPG), wyizolowany z korzenia lukrecji, to związek o wysokim stopniu aktywności i koncentracji,  dobrze rozpuszczalny w wodzie.  Bardzo dobrze tolerowany przez skórę , dobrze się wchłania i nie wywołuje  skutków ubocznych.

Jak działa Kwas Glicyzyrynowy DPG?


•    przeciwzmarszczkowo – hamuje wydzielanie hialuronidazy, enzymu rozkładającego
     naturalny kwas hialuronowy w skórze, który odpowiada za jędrność i nawilżenie skóry

•    skutecznie zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej

•    łagodzi podrażnienia, zaczerwienienia


•    skraca czas ustępowania rumienia posłonecznego

•    antyoksydacyjnie - wspomaga ochronę przed promieniowaniem
      UV

•    hamuje uwalnianie histaminy i reakcje alergiczne -
działa
      przeciwświądowo

•    wzmacnia naczynia krwionośne

•    działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i antywirusowo (wirus
     opryszczki)


•    zmniejsza przetłuszczanie skóry - hamuje wydzielanie sebum

•    hamuje wzrost zbędnego owłosienia na twarzy i ciele

•    działa przeciwłupieżowo


•    przeciwpróchniczo - wykazuje dużą aktywność wobec
     Streptococcus mutans, bakterii odpowiedzialnej między innymi za
     próchnicę zębów


Dla Jakiego Typu Cery Można Używać Kwasu Glicyzyrynowego DPG?


Kwas glicyzyrynowy DPG dobrze działa na:


•    cerę odwodnioną: mieszaną, suchą i tłustą, naczynkową

•    zmęczoną, starzejącą się

•    podrażnioną w wyniku działań kwasów, retinoidów

•    trądzikową

•    z opryszczką

•    skórę poparzoną promieniami UV (słońce, solarium)


•   nadmierne owłosienie - hirustyzm


Jak wykorzystać kwas glicyryzynowy DPG?


•    jako składnik antyoksydacyjny – wspomaganie ochrony przed UV

•    w kosmetykach anti aging (przeciwzmarszczkowych)

•    w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej

•    w kuracjach antycellulitowych

•    przy nawilżaniu skóry

•    jako dodatek do kwasu hialuronowego w formie żelu oraz kremów
     z kwasem hialuronowym


•    jako dodatek do balsamów i płynów po depilacji

•    w pielęgnacji skóry ze zmian atopowych, dermatozie, łuszczycy
      jak również zmian skórnych wywołanych działaniem wirusów,
     grzybów i bakterii

•    przy walce z trądzikiem

•    przy rozjaśnianiu przebarwień – zmniejsza aktywność
     melanocytów

•    przy łagodzeniu podrażnień, poparzeń - szczególnie w połączeniu
      z
pantenolem, alantoiną

•    jako dodatek do past i płynów do płukania zębów

•    w walce z łupieżem i łuszczeniem, swędzeniem skóry głowy

 

Jakie kosmetyki można zrobić z kwasem glicyryzynowym?


•    Serum, krem przeciwzmarszczkowy

•    krem nawilżający

•    serum antyoksydacyjne pod krem z filtrem

•    krem łagodzący zaczerwienienia skóry, krem do skóry
      naczynkowej

•    tonik łagodzący podrażnienia 

•    okłady łagodzące po zabiegach z kwasami, retinoidami, po
     opalaniu – stężenie 1-1,5%

•    krem wybielający – jako dodatek

•    balsam redukujący tkankę tłuszczową

•    kosmetyki antycellulitowe

•    jako dodatek pasty do zębów

•    płyn do wcierania w skórę głowy



 


Kwas Glicyzyrynowy DPG - Specyfikacja

 

Lukrecja gładka jest popularną rośliną występującą w południowej Europie i Azji. Surowcem leczniczym są głównie korzenie lukrecji, a podstawową substancją aktywną - glicyryzyna, czyli kwas glicyryzynowy i jego sole potasowe (DPG) i wapniowe.


Działanie łągodzące
kwasu glicyzyrynowego DPG

Glicyryzyna ma bardzo szerokie spectrum działania i jest odpowiednia praktycznie do każdego rodzaju skóry. Posiada silne właściwości nawilżające (już w stężeniu 0,1%), zmniejsza podrażnienia, zaczerwienienie i nadmierne łuszczenie naskórka.
Już po 1 aplikacji niweluje pieczenie wywołane drażniącymi substancjami - testy przeprowadzono z użyciem kwasu mlekowego. Na 30 dorosłych kobietach wykazano bardzo wysoką skuteczność DPG w stopniu zależnym od stężenia - im wyższe (0,05-1,0%), tym większy efekt. Świąd, pieczenie, uczucie rozgrzania i bólu często towarzyszą peelingom kwasowym i  stosowaniu retinoidów. W tym przypadku polecamy okłady, sera czy toniki z 0,2 - 1,0 % DPG po zmyciu peelingu, gdy nieprzyjemne wrażenia zaczynają być odczuwalne, bądź regularnie w trakcie kuracji pochodnymi witaminy A.


Wpływ przeciwzapalny

Kwas glicyryzynowy jest roślinnym odpowiednikiem hydrokortyzonu. Hamuje aktywność prostaglandyny PGE2, 5-LOX i histaminy, przecinając zapalną kaskadę w obrębie skóry.


W Azji, a szczególnie w Japonii, DPG jest cenionym składnikiem kosmeceutyków (kosmetyków o działaniu leczniczym, stosowanych wspomagająco / zamiennie w chorobach skórnych). Według badań, DPG zmniejsza aktywność histaminy o ponad 80% już w stężeniu 0,1 - 0,2 %. Jak wiadomo, histamina jest mediatorem świądu, nasilającym objawy stany zapalnego. Powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, swędzenie i obrzęk skóry. Jej zwiększoną aktywność zanotowano nie tylko w przypadku rosacei czy trądziku zwyczajnego, ale przede wszystkim w alergii, AZS, ŁZS oraz ostrych i przewlekłych zapaleń skórnych. Zastosowanie kwasu glicyryzynowego w przypadku tych chorób może pomóc łagodzić objawy i znacząco skrócić czas leczenia, tym bardziej, że glicyryzyna dodatkowo działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.


Kolejne testy przeprowadzone w Japonii (Tochigi National Hospital, 1983) wykazały, że opatrunek / okład z 1% DPG już po 15 dniach regularnych aplikacji (dwukrotnie w ciągu dnia) przynosi prawie 60% poprawę u dzieci z atopowym zapaleniem skóry.


Ostatnie badania wskazują na skuteczność lukrecji przeciwko wirusowi opryszczki zwykłej.


Jako środek anti-aging

Według badań, glicyryzyna jest antyoksydantem, zmniejsza zaczerwienienie i chroni skórę przed niszczącym działaniem promieniowania UV. Jest bardzo chętnie dodawana do balsamów i lotionów po opalaniu - skraca czas ustępowania rumienia poslonecznego. Jako inhibitor hialuronidazy przeciwdziała starzeniu się skóry, hamując rozpad kwasu hialuronowego. Tym samym zapobiega utracie jędrności i tworzeniu się zmarszczek. Stąd również wynika zasadność stosowania DPG w preparatach przecisłonecznych i przeciwstarzeniowych.


Dodatkowo DPG z racji hamowania PGE2 (prostaglandyny-2), która jest uwalniana podczas stanu zapalnego i ma znaczący wpływ na syntezę melaniny i na same melanocyty, można uznać, że będzie zmniejszała skłonność do pozapalnych przebarwień, które z wiekiem stają się coraz intensywniejsze.


Kwas glicyzyrynowyDPG a wzrost nawilżenia naskórka

Wart podkreślenia jest fakt nawilżającego działania DPG.
Zgodnie z testami, regularna aplikacja 0,1% kremu powoduje ponad 20% wzrost syntezy inwolukryny i transglutaminazy (TGM-1) - enzymów, które w zasadniczy sposób wpływają na nawilżenie naskórka; ich niska aktywność skutkuje niedojrzałością rogowej warstwy naskórka.


Kwas glicyryzynowy DPG w preparatach do włosów

DPG jest bardzo popularnym surowcem kosmetycznym w Azji, szczególnie w preparatach do włosów i skóry głowy - łagodzących, nawilżających, przeciwświądowych i przeciwłupieżowych toników, odżywek i szamponów. Wynika to z opisanych powyżej właściwości - hamowania aktywności hialuronidazy, PGE-2, histaminy i 5-LOX oraz działania nawilżającego. Niektóre firmy zastąpiły pirytionian cynku - właśnie  solą potasową kwasu glicyryzynowego. Dzięki temu ich produkty stały się odpowiednie i bezpieczne również dla dzieci.
Najłatwiejszą formą zastosowania DPG na skórę głowy jest regularna aplikacja wodnego roztworu o stężeniu min. 0,1 - 0,2 %.


DPG a zęby

Znakomicie sprawdza się również jako składnik preparatów do higieny jamy ustnej. Przede wszystkim ze względu na słodki smak, ale też na łagodzenie i wpływ przeciwbakteryjny. Niektórzy przypisują glicyryzynie zdolność do usuwania osadów nazębnych


Kwas glicyryzynowy DPG jako substancja hamująca wzrost owłosienia na twarzy i ciele

W 2008 roku przeprowadzono w Niemczech testy na szczurach, z których wynika, że kwas glicyryzynowy skutecznie hamuje wzrost niechcianych włosów i odpowiednio używany jest na tyle skuteczny, że może stanowić alternatywę dla depilacji laserowych i innych form trwalszej depilacji.
Stosowano wodny roztwór 15% kwasu z dodatkiem 10% mocznika i 20% etanolu. Po dokładnym wymieszaniu składników w temperaturze 80°C i schłodzeniu całości mieszanki do 40°C, płyn aplikowano na skórę grzbietu dwukrotnie w ciągu dnia przez 2 tygodnie. Już po 3 dniach zaobserwowano wypadanie włosów, a po 12 - zanik owłosienia przy jednoczesnym braku podrażnień i skutków ubocznych. Redukcja owłosienia była w dużej mierze permanentna, tzn. ponad połowa włosów nie odrastała w ogóle. Warto mieć jednak na uwadze, że testy dotyczyły szczurów, a nie ludzi, i nie były kontynuowane. Według naukowców warto jednak zainteresować się tematem w przypadku hirsutyzmu i ogólnie nadmiaru włosów na skórze twarzy i ciała.

 

Dla uzyskania bardziej praktycznych informacji zapraszamy tutaj

 

 

Bibliografia :
http://tinyurl.com/ytnulp
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ool=pubmed_docsum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16437747?dopt=Abstract
http://www.nwww.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15894038
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14730371?dopt=Abstract
http://www.scf-online.com/english/38_e/naturalactives38_e.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12637783
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia, Alina Mścisz Investigations of plant extracts with high antibiotic activity

Opinie o produkcie (3)

Lidia
28 czerwca 2014

Od lat lecze się na trądzik różowaty.Przeszłam dwie roczne kuracje antybiotykami i sterydami.Trądzik w zasadzie się uspokoił i szukałam kremu, który pomógłby mojej skórze wrócić choć trochę do dawnego stanu.Kwas DPG jest produktem który zadziałał parę godzin po pierwszym zastosowaniu .Chociaż stosuje go parę dni to jestem nim zachwycona.Skóra jest jaśniejsza,jednolita,ujędrniona i uspokojona.Dodaje go kremu na twarz,żelu na powieki,nawet pod makijaż.Swietny produkt,naprawdę polecam !


Krajoznawca
11 września 2014

Genialny składnik - uratował moją skórę po obdzierance kwasem salicylowym i mlekowym. Kocham go miłością wielką !


Ramona
27 lipca 2015

Rewelacja - złagodził zmiany trądzikowe, podrażnienie po kwasach i retinoidach, wyciszył naczynka. Dodaję go do toniku z kwasem laktobionowym i wszystkich innych kosmetyków z żelem hialuronowym na czele, ponieważ chroni kwas hialuronowy przed degradacją - gołym okiem tego nie widać, ale skóra jest dużo lepiej nawilżona i bardziej jędrna więc z pewnością składnik działa ;-)


Dane techniczne

Skład INCI Dipotassium glycyrrhizinate
Ciężar właściwy/nasypowy 0,6g/ml
Zalecane stężenie 0,1% - 2,5%
Właściwości fizyczne słodki, drobny proszek o barwie białej / żółtej
. bezzapachowy
. pH: 5-6 (roztwór 1%)
Przechowywanie w szczelnie zamkniętym opakowaniu - składnik silnie higroskopijny
Zalecenia techniczne substancja stabilna przy szerokim zakresie pH (poniżej 4,5 dochodzi do żelowania, poniżej 3,0 - do rozkładu);
. nie zaleca się długiego ogrzewania w temperaturze powyżej 100℃.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Copyright Naturalissa 2014
Sklep internetowy Shoper.pl
Naturalissa surowce i półprodukty kosmetyczne
Sklep internetowy Shoper.pl